Ranskalaisviranomaiset jatkoivat Telegram-pomon pidätystä

Durovia epäillään siitä, ettei hän ole ryhtynyt toimiin rajoittaakseen viestipalvelunsa rikollista käyttöä.

Ranskalaisviranomaiset ovat päättäneet jatkaa Telegramin toimitusjohtajan Pavel Durovin pidätystä.

Durov otettiin kiinni lentokentällä Pariisin lähellä myöhään lauantaina. Kiinniotto nojasi pidätysmääräykseen, joka koski suosittuun viestisovellukseen liittyviä väitettyjä rikkomuksia.

Tutkintaa tuntevan lähteen mukaan tapausta käsittelevä tutkintatuomari pidensi Durovin, 39, pidätystä sunnuntai-iltana. 

Käynnissä oleva kuulustelujakso voi kestää enintään 96 tuntia. Tämän jälkeen tuomari päättää joko vapauttaa Durovin tai nostaa syytteen ja jatkaa vangitsemista.

Erään lähteen mukaan Durovista oli antanut pidätysmääräyksen alaikäisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisestä vastaava virasto OFMIN. 

Pidätysmääräys liittyy esitutkintaan väitetyistä rikoksista, joihin lukeutuvat muun muassa petokset, huumekauppa, järjestäytynyt rikollisuus ja terrorismin edistäminen.

Durovia epäillään siitä, ettei hän ole ryhtynyt toimiin rajoittaakseen viestipalvelunsa rikollista käyttöä.

"Telegram noudattaa EU:n lakeja"

Telegram vastasi johtajansa kiinniottoon sanomalla, ettei Durovilla ole mitään salattavaa ja hän matkustaa usein Euroopassa.

– Telegram noudattaa EU:n lakeja, mukaan lukien digipalvelusäädöstä (DSA), viestipalvelu sanoi ja lisäsi viestipalvelun moderoinnin olevan alan standardien mukaista.

– On järjetöntä väittää, että alusta tai sen omistaja on vastuussa alustan väärinkäytöstä.

Durov on syntynyt Venäjällä, mutta hänellä on lisäksi ainakin Ranskan kansalaisuus.

Venäjän Pariisin-suurlähetystö ilmoitti vaatineensa pääsyä Durovin luokse, mutta se ei ollut saanut Ranskalta vastausta ja syytti Ranskan kieltäytyvän yhteistyöstä.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan Ranska katsoo Durovin olevan ensisijassa Ranskan kansalainen.

Musk ja Snowden kritisoivat kiinniottoa

Ainakin viestipalvelu X:n omistaja, miljardööri Elon Musk ja yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden ovat kritisoineet Durovin kiinni ottamista.

Musk vaati X:ssä julkaisemassaan päivityksessä Durovin vapauttamista, kun taas Snowden kuvaili kiinniottoa muun muassa sananvapauden loukkaamisena.

Salattu viestintäsovellus Telegram on tarjonnut itseään vaihtoehdoksi yhdysvaltalaisille viestialustoille, joita on kritisoitu käyttäjien henkilötietojen kaupallisesta hyödyntämisestä. 

Telegram on sitoutunut olemaan koskaan paljastamatta tietoja käyttäjistään.

Telegram sallii jopa 200  000 jäsenen ryhmät, mikä on johtanut muun muassa syytöksiin siitä, että palvelu helpottaa väärän tiedon leviämistä. 

Palvelua on syytetty usein myös laittoman sisällön isännöimisestä.

Durov oli mukana perustamassa Telegramia vuonna 2013.

Lue myös:

    Uusimmat