AFP:n lähde: Telegramin perustajaa epäillään "vakavasta väkivallasta" lastaan kohtaan

Pojan äiti oli ottanut yhteyttä asiasta Ranskan lastensuojeluvirastoon pojan käydessä koulua Ranskassa.

Telegram-viestipalvelun perustajaa ja miljardööri Pavel Durovia epäillään Ranskassa myös "vakavista väkivallanteoista" omaa lastaan kohtaan, kertoi tapausta läheltä seuraava lähde uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona. 

Durovin on määrä astua oikeuden eteen tänään Pariisissa, neljä päivää kestäneiden kuulustelujen jälkeen.

Venäläissyntyinen 39-vuotias Durov otettiin kiinni myöhään lauantaina Le Bourget'n lentokentällä, Pariisin ulkopuolella, koskien hänen viestipalvelunsa toimintaan.

Lähteen mukaan eräs epäily liittyy kuitenkin Durovin vuonna 2017 syntyneeseen poikaan. Lähteen mukaan "väkivallanteot" tapahtuivat Pariisissa. Äiti oli ottanut yhteyttä asiasta Ranskan lastensuojeluvirastoon pojan käydessä koulua Ranskassa. Nykyään poika asuu äitinsä kanssa Sveitsissä.

Pidätysmääräys liittyy esitutkintaan väitetyistä rikoksista, joihin lukeutuvat esimerkiksi järjestäytynyt rikollisuus ja terrorismin edistäminen. Durovia uhkaa ainakin tusina syytettä Telegram-viestipalvelun johtamiseen liittyen.

Viranomaisten mukaan Durovia epäillään laittoman sisällön sallimisesta viestialustallaan, jolla on yli 950 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Viranomaisten mukaan hän ei ole tehnyt yhteistyötä lainvalvojien kanssa huumeiden salakuljetukseen, lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja petokseen liittyen.

BBC: Telegram ei suostu yhteistyöhön

BBC:n oman selvityksen mukaan Telegram-viestipalvelu on toistuvasti kieltäytynyt liittymästä moninaisiin kansainvälisiin ohjelmiin, joiden tarkoituksena on havaita ja kitkeä lasten hyväksikäytöksi luokiteltavaa materiaalia verkossa.

BBC:n mukaan Telegram ei kuulu sellaisten valvontaohjelmien piiriin, joihin kaikki muut suuret viestipalvelut ovat liittyneet eikä muutenkaan toimi läpinäkyvästi.

Telegram on erityisen suosittu Venäjällä, Ukrainassa, entisissä neuvostotasavalloissa sekä Iranissa. Durovin pidätys on herättänyt maailmanlaajuista huomiota Telegramin merkityksestä Venäjän joukoille ja propagandisteille, mutta myös Ukrainan asevoimat ja poliitikot käyttävät sitä päivittäisessä viestinnässään.

Venäjä on kertonut Ranskassa nostetun erittäin vakavia syytteitä Durovia vastaan, mutta Venäjän mukaan kyse on yritys rajoittaa sananvapautta.

Telegram-viestipalvelu on kiistänyt syytökset ja sanoo sen valvonnan olevan alan standardien mukaista ja että sitä kehitetään jatkuvasti. Viestipalvelun päämaja sijaitsee Dubaissa, jossa Durov itsekin asuu.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vakuutti maanantaina, ettei Durovin pidätys ole luonteeltaan poliittinen.

Durov oli perustamassa Telegramia vuonna 2013. Durov on kertonut halunneensa perustaa viestikanavan, jossa ihmiset voivat viestiä ilman pelkoa, että heidän tietonsa vaarantuvat.

Lue myös:

    Uusimmat