Euroopan neuvosto on antanut symbolisen tuomion Ranskalle lasten ruumiillisen kurittamisen sallimisesta. Neuvoston mukaan kurittamista ei ole kielletty tarpeeksi selkeästi.
Tänään julkaistu Euroopan neuvoston päätös vuoti julkisuuteen jo alkuviikosta ja on saanut aikaan kiivaan keskustelun ranskalaisissa tiedotusvälineissä ja keskustelupalstoilla.
- Minun lapseni saavat selkäsaunan kun he sen ansaitsevat, kuten minäkin ennen heitä! Kirjoittaa yksi vanhempi Nice Matin-lehden kommenttipalstalla.
-Takapuolen läimäyttäminen ei ole ruumiillista väkivaltaa! väittää toinen.
Lapsen ruumiillinen kurittaminen on Ranskassa yhä hyvin yleistä. Lapsiin kohdistuva vakava väkivalta on kielletty lailla, mutta perhepiirissä “kasvatuksellisista syistä” annetut selkäsaunat, piiskaukset tai läimäisyt ovat edelleen sallittuja.
L’Union des Familles-järjestön kyselytutkimuksessa vuonna 2007 jopa 87 prosenttia ranskalaisvanhemmista myönsi lyöneensä lapsiaan ainakin kerran. Vuonna 2009 tehty tutkimus puolestaan osoitti, että 82 prosenttia vanhemmista vastustaa ruumiillisen kurittamisen kieltämistä.
Kuritusta on yritetty kieltää aiemmin - tuloksetta
Euroopan neuvoston keskiviikkoisen päätöksen mukaan Ranska rikkoo sosiaalisen peruskirjan 17 artiklaa, joka koskee lasten suojelemista väkivaltaa vastaan. Vaikkei Euroopan neuvosto voi rangaista Ranskaa, uskotaan päätöksen viimein painostavan maata kieltämään lasten ruumiillisen kurittamisen kokonaan.
Aiemmat yritykset muuttaa lakia ovat jääneet tuloksettomiksi, muun muassa viime keväänä tehty lakialoitus selkäsaunan kieltämisestä vedettiin myöhemmin takaisin.
Vallitsevasta ilmapiiristä kertoo myös vastalauseiden myrsky, joka syntyi vuonna 2013 lapsuutta puolustavan Fondation pour L’Enfance –säätiön mediakampanjan seurauksena. Lasten lyömisestä kertova kuvamateriaali oli monille liikaa.
Suomessa kielletty jo vuonna 1984
Euroopan neuvosto on pitkään vaatinut jäsenmaitaan kieltämään kaikenlaisen lapsiin kohdistuvan kurittamisen.
Tähän mennessä 27 maata 47:stä onkin kieltänyt sen.
Ruotsi kielsi lasten ruumiillisen kurittamisen ensimmäisenä, jo vuonna 1979. Suomessa lasten fyysisen kurittamisen kieltävä laki tuli voimaan vuonna 1984.