Yhdysvallat uhkaa Ranskaa muhkeilla tuontitulleilla kostona Ranskan digiverosta.
Jopa 100 prosentin tuontitullit kohdistuisivat 2,4 miljardin dollarin arvoiseen ranskalaistuontiin. Jos tullit hyväksytään, ne voisivat tulla voimaan jo tammikuussa.
Yhdysvaltain kauppaedustajan toimiston tekemän raportin mukaan digivero rokottaa erityisesti amerikkalaisia teknologiayrityksiä kuten Googlea, Applea, Facebookia ja Amazonia.
– Tämä päätös lähettää selkeän viestin siitä, että Yhdysvallat toimii sellaisia digiveroja vastaan, jotka syrjivät tai muulla tavalla asettavat epäreiluja taakkoja yhdysvaltalaisyhtiöille, kauppaedustaja Robert Lighthizer sanoi.
Lighthizer varoitti, että Yhdysvallat aikoo tarkastella samantyyppisiä veroja myös Itävallassa, Italiassa ja Turkissa.
– Olemme keskittyneet vastaamaan kasvavaan protektionismiin EU-maissa.
Tullilistalla muun muassa kuohuviini, posliini ja juusto
Kun vero tuli kesällä voimaan, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi tuontitulleilla esimerkiksi ranskalaisia viinejä. Nyt julistetulle tullilistalle päätyikin ranskalainen kuohuviini, mutta eivät esimerkiksi punaviinit.
Tulleja aiotaan kohdistaa myös useisiin juustolaatuihin, kuten Roquefortiin, Edamiin ja Gruyereen. Listalle joutuivat myös muun muassa posliini, saippua, käsilaukut, jogurtti ja voi.
Yhdysvaltain ilmoitus tuli sopivasti tiistain Nato-huippukokouksen alla. Trumpin on tarkoitus tavata Ranskan presidentti Emmanuel Macron tiistaina Lontoon huippukokouksen kulisseissa.
Lue myös: Donald Trump pitää eurooppalaisia Nato-jäseniä "vapaamatkustajina" – USA vähentää ja muut jäsenmaat puolestaan lisäävät Nato-rahoitustaan
Digivero kohdistuu liikevaihtoon
Yhdysvallat suututtanut digivero astui Ranskassa voimaan aiemmin tänä vuonna. Vero on kolmen prosenttia teknologiayhtiöiden Ranskassa saamasta liikevaihdosta.
Koska vero kohdistuu liikevaihtoon eikä voittoihin, teknologiajätit eivät voi kiertää sitä siirtämällä voittonsa alhaisen yritysverotuksen maihin kuten Irlantiin.
Vero koskee vain yhtiöitä, joiden digitaalipalveluiden maailmanlaajuinen liikevaihto on vähintään 750 miljoonaa euroa.
Veron tarkoituksena on estää teknologiajättejä väistämästä veroja maissa, joissa ne ovat voittonsa tehneet. Yhdysvaltain kauppaedustajan mielestä Ranskan vero on kansainvälisten verokäytäntöjen vastainen. G20-maiden ministerit ovat työstäneet kansainvälistä järjestelmää teknologiajättien verottamiseksi, mutta toistaiseksi sopimukseen ei ole päästy.