EU ja Yhdysvallat ovat sopineet kiistansa vuonna 2018 käyttöön otetuista teräs- ja alumiinitulleista, ilmoittaa komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.
Sovusta kerrottiin Roomassa, missä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja keskeisten EU-maiden johtajat osallistuvat G20-maiden huippukokoukseen. Dombrovskis kertoi, että Biden ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistavat ratkaisun sunnuntaina.
Lue myös: G20-maiden johtajat sopuun yritysveroista – Imastotoimet polkevat paikoillaan
Yhdysvallat määräsi tulleja teräkselle ja alumiinille presidentti Donald Trumpin virkakaudella ja perusteli niitä silloin kansallisella turvallisuudella. EU ja monet muut tullien kohteiksi joutuneet maat ryhtyivät vastatoimiin ja määräsivät rangaistustulleja amerikkalaisille tuotteille, kuten moottoripyörille, farkuille, maapähkinävoille ja bourbon-viskille.
Sopu merkitsee uutistoimisto AP:n mukaan, että tullit poistuvat osalta EU:n teräs- ja alumiinivientiä Yhdysvaltoihin.
Sopua hierottu jo pitkään
Tullikiistan hautaaminen on askel kohti EU:n ja Yhdysvaltojen suhteiden palauttamista Trumpin aikaisten yhteentörmäysten jäljiltä. Teräs- ja alumiinitullikiista aiheutti haittaa eurooppalaisille teräsvalmistajille ja nosti amerikkalaisten valmistajien kustannuksia. Tullit eivät sitä vastoin edistäneet Trumpin asettamaa tavoitetta luoda uusia työpaikkoja amerikkalaiseen terästeollisuuteen.
Amerikkalaisten työvoimatilastojen mukaan teräsalan työpaikat Yhdysvalloissa ovat jatkaneet hupenemistaan ja alan työpaikkojen määrä on laskenut noin puoleen vuoden 1990 tasosta.
EU alkoi hieroa sopua Yhdysvaltojen kanssa toukokuussa, jolloin se jäädytti suunnitellut korotukset vastatulleihin. EU:n oli määrä korottaa muun muassa Harley-Davidson -moottoripyörien ja Kentuckyn viskin tulleja 50 prosenttiin joulukuun alusta.
Valkoisen talon edustajien mukaan nyt syntynyt ratkaisu merkitsee, että EU:sta Yhdysvaltoihin tuotava teräs on myös tuotettu EU:ssa, kertoo Washington Post.