Tämän päivän neuvotteluista ennustetaan vaikeita.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsuu tänään koolle poliittisten puolueiden johtajat neuvottelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.
Tapaamisen ulkopuolelle jäävät laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma (RN) ja vasemmistopopulistinen Alistumaton Ranska (LFI). Macron keskusteli jo aiemmin erikseen eri puolueiden kanssa.
Nyt Macron on kertonut pyrkivänsä muodostamaan niin kutsutun yleisen edun mukaisen hallituksen, joka perustuisi puolueiden väliseen kompromissiratkaisuun.
Viime viikolla pitämässään televisiopuheessa Macron syytti "äärilaitoja" eli vasemmistopopulisteja ja laitaoikeistoa tasavallan vastaisen rintaman muodostamisesta. Ne äänestivät molemmat hallituksen luottamusta vastaan.
Ranskan presidentinkanslia vahvisti torstaina pääministeri Michel Barnierin jättäneen hallituksensa eroanomuksen.
Presidentinkanslia kertoi Barnierin hallituksen jatkavan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on muodostettu.
Lue myös: Helena Petäistö: Notre Damessa nähtiin kaksi ihmettä ja tapaaminen, josta Putin tuskin tykkäsi
Neuvotteluista tulossa vaikeat
Tämän päivän neuvotteluista ennustetaan vaikeita.
Tilanteesta tekee haastavan se, ettei millään ryhmällä ole ehdotonta enemmistöä kansalliskokouksessa.
Vihreitä johtava Marine Tondelier kirjoitti viestipalvelu X:ssä, ettei vihreät aio lähteä Macronin ehdottaman kaltaiseen yleisen edun mukaiseen hallitukseen presidentin leirin kanssa.
– Se tarkoittaisi, että laitamme yhteen porkkanoita, nauriita, karppeja, kaneja... Miten se muka toimisi? Tondelier sanoi Le Monde -lehden mukaan.
Tondelier painotti jälleen, että vihreät tukee vasemmiston ja vihreiden Uuden kansanrintaman (NFP) yhteistä ehdokasta. Yksi mahdollinen nimi olisi NFP:n jo heinäkuussa ehdottama, mutta Macronin hylkäämä Lucie Castets.
NFP:ssä on kuitenkin mukana myös vasemmistopopulistinen LFI, joka ei ole tämänpäiväisissä neuvotteluissa mukana.
BFM-kanavan mukaan Alistumaton Ranska -puoluetta luotsaava Jean-Luc Melenchon puolestaan on vedonnut vasemmistoblokin muihin osapuoliin, etteivät ne lähtisi uuteen hallitukseen ja "tuhoaisi" Uutta kansanrintamaa.
Uutta hallitusta tarvitaan nopeasti
Ranska on ollut poliittisessa myllerryksessä siitä asti, kun presidentti Macron hajotti kansalliskokouksen kesäkuussa.
Julkisessa keskustelussa onkin esitetty huolta siitä, että hallituksen uudistukset ovat pysähdyksissä ja ensi vuoden budjetin käsittely on viivästynyt.
– Julkisen talouden tilanne on äärimmäisen vakava, ja se pitää hoitaa, muistutti tilintarkastustuomioistuimen puheenjohtaja Pierre Moscovici radiokanava France Interin haastattelussa tänään.
Macronilla onkin nyt kovat paineet valita uusi pääministeri nopeasti. Viime kesän ennenaikaisten vaalien jälkeen Macron viivytteli pääministerinimityksen kanssa lähes kaksi kuukautta.
Uusia ennenaikaisia parlamenttivaaleja ei saa Ranskan lain mukaan järjestää kuin vasta ensi kesänä.