Ranskan presidentin kanslia: Putin ja Biden ovat alustavasti hyväksyneet ehdotuksen huippukokouksesta

8:33imgKatso myös video: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa Ukrainan kriisiin CNN:n haastattelussa.
Julkaistu 21.02.2022 05:23

MTV UUTISET – STT

Ranskan presidentin kanslia kertoo verkkosivuillaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ovat alustavasti hyväksyneet Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdotuksen huippukokouksesta. Huippukokouksen toteutumisen ehtona on, että Venäjä pidättäytyy hyökkäämästä Ukrainaan.

Ranskan presidentin kanslian mukaan huippukokouksen teemoina ovat Euroopan turvallisuus ja strateginen vakaus. Bidenin ja Putinin huippukokousta valmistelevat Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, jotka tapaavat torstaina 24. helmikuuta.

EU:n puheenjohtajamaa Ranskan presidentti Macron kävi eilen useita puheluita eri maiden johtajien kanssa. Hän esimerkiksi puhui Putinin kanssa kahdesti ja puhelut kestivät yhteensä useita tunteja. Putinin puheluiden välissä Macron keskusteli lyhyesti myös Bidenin kanssa.

Lisäksi Macron keskusteli sunnuntaina myös ainakin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa.

Venäjä keskittänyt Ukrainan rajoille yli 100 000 sotilasta

Venäjä on syksystä lähtien keskittänyt Ukrainan rajoille yli 100  000 sotilasta ja lisäksi se aloitti jokin aika sitten Valko-Venäjän kanssa sotaharjoitukset, jolloin kymmeniä tuhansia sotilaita lisää keskitettiin Ukrainan rajojen tuntumaan. Näin jännite ja Venäjän hyökkäyksen uhka Ukrainaan lisääntyi huomattavasti.

Yhdysvallat varoitti viime viikolla, että Venäjä olisi aloittamassa invaasion Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt Yhdysvaltojen tiedot. Yhdysvallat on varoittanut Venäjän hyökkäyksen uhkasta sen jälkeenkin ja Venäjä kiistänyt väitetyt aikeet.

Venäjä on vaatinut Yhdysvalloilta ja sotilasliitto Natolta takuita siitä, ettei Ukrainaa koskaan hyväksytä Naton jäseneksi. Lisäksi Venäjä on vaatinut Yhdysvaltoja ja Natoa vetämään joukkonsa pois Itä-Euroopasta. Yhdysvallat ja Nato ovat ilmoittaneet, etteivät ne suostu Venäjän vaatimuksiin.

Ukrainan tilanne alkoi alkujaan eskaloitua vuonna 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta. Sen jälkeen alkoi myös sota Itä-Ukrainassa, jossa Ukraina sotii Venäjän tukemia kapinallisia vastaan Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Lue myös: Sauli Niinistö CNN:lle: Emme pelkää Venäjän hyökkäystä Suomeen – katso presidentin uutiskanavalle antama koko haastattelu 

Lue myös: Valko-Venäjä ja Venäjä jatkavat yhteisiä sotaharjoituksiaan, joiden piti päättyä tänään

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota