Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi sunnuntaina uutiskanava CNN:n haastattelussa, että pelkoa Venäjän hyökkäyksestä Suomeen ei ole. Niinistön mukaan tilanne maailmassa on tällä hetkellä lähes kylmempi kuin Kylmän sodan aikaan.
Sauli Niinistö sanoi CNN:n haastattelussa sunnuntaina, että hän ei ole peloissaan Venäjän hyökkäämisestä Suomeen. Niinistö ei usko, että Venäjän sotakalustoa tuotaisiin yhtäkkiä Ukrainan lailla Suomen rajalle.
Venäjä on talven aikana siirtänyt tuhansia uusia sotayksiköitä lähemmäs Ukrainan ja EU:n rajoja.
Lue lisää: Tällaista sotakalustoa Venäjä on tuonut Ukrainan rajan tuntumaan – Iskander-ohjuksia mukana sotaharjoituksissa
– Emme ole laisinkaan peloissamme. Oikeastaan tilanne Suomen ja Venäjän rajalla ja koko Itämeren alueella on tällä hetkellä melko rauhallinen.
Niinistö näkee kolme mahdollisuutta tilanteen etenemisessä
Niinistö arvioi CNN:n haastattelussa lisäksi maailman tilannetta tällä hetkellä melkeinpä kylmemmäksi kuin, mitä se oli Kylmän sodan aikaan. Jännitteet Yhdysvaltain ja Venäjän välillä ovat nimittäin vain kiristyneet sodan uhan lisääntyessä Ukrainan rajalla.
– Pääsimme silloin (Kylmän sodan aikaan) edes jonkinasteiseen yhteisymmärrykseen muun muassa aserajoituksista Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä. Tällä hetkellä ei ole enää yhteisymmärrystä, ja tämä tekee tilanteesta haavoittuvamman.
Niinistöltä kysyttiin haastattelussa, uskooko presidentti Venäjän hyökkäävän Ukrainaan. Niinistön mukaan on olemassa kolme mahdollisuutta siinä, mitä tapahtuu.
– Ensimmäinen mahdollisuus on se, että jotenkin saadaan sovittua Itä-Ukrainaa koskeva kysymys, Minskin sopimus ja kaikki sellaiset. Toinen mahdollisuus on, että näemme täysimittaisen sodan alkavan.
Kolmas mahdollisuus Niinistön mukaan olisi yhtä paha kuin toinenkin.
– Siinä näemme ikään kuin kaksi askelta eteenpäin ja yhden taakse. Tämä lisäisi jatkuvasti jännitteitä.
Kolmas vaihtoehto on Niinistön mukaan kaikista todennäköisin skenaario.
Niinistö osallistuu parhaillaan turvallisuuskonferenssiin Münchenissä, Saksassa. Konferenssin tarkoituksena on edistää konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua.
Konferenssiin osallistuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia eri puolilta maailmaa.
8:33