Ranskassa muslimihuivin käyttö on peruskoulussa ja lukiossa kiellettyä. Mutta nyt pohditaan, pitäisikö se kieltää myös yliopisto-opiskelijoilta.
Tunnuksettomassa Ranskassa on Charlie Hebdo-iskujen jälkimainingeissa herätty taas keskustelemaan uskonnollisista erivapauksissa.
Huivi päässä luokkaan tullut opiskelija sai professorin suuttumaan. Hän ei omien sanojensa mukaan sietänyt uskonnollisia tunnuksia, eikä varsinkaan Charlie Hebdo-iskujen jälkeen odottanut niitä yliopistossa näkevänsä.
Professori sai lähteä, mutta keskustelu uskonnollisten erivapauksien rajoista heräsi uudelleen.
Ranskassa noudatetaan laïcité-periaatetta eli tunnuksettomuutta, mikä tarkoittaa, ettei mitään uskontoa aseteta erityisasemaan. Kouluissa ei opeteta uskontoa, eivätkä uskonnolliset tunnukset ole tervetulleita kaikkialle: esimerkiksi kasvot peittävän burkhan käyttäminen on sakon uhalla kiellettyä niin kaduilla, julkisessa liikenteessä kuin julkisissa tiloissakin.
Pariisilaisprofessorin näkemyksestä huolimatta kasvot paljaaksi jättävä huivi on Ranskassa sallittu julkisilla paikoilla ja yliopisto-opiskelijoilla, vaikka se onkin kielletty valtion peruskoulussa ja lukiossa.
“Oikeus kieltäytyä opettamasta”
Professorin käytös sai useat opiskelijat tekemään hänestä valituksen, minkä seurauksena mies joutui jättämään työnsä. Professori tosin puolustautui sanomalla, että jos naisella on vapaus pitää huivia missä haluaa, on hänen oikeutensa kieltäytyä opettamasta huivitetuille opiskelijoille.
Mutta onko yliopisto oikea paikka huiville? Vastustajien mielestä valtion yliopistot ovat julkisia tiloja, joihin huivit eivät kuulu. Pariisilaisyliopiston tapauksen seurauksena oikeistolaisen UMP-puolueen riveistä tehtiinkin lakialoite huivin kieltämiseksi yliopisto-opiskelijoilta. Myös puolueen puheenjohtaja Nicolas Sarkozy kannattaa aloitetta.
Sarkozyn linja tuntuu miellyttävän myös muita ranskalaisia: Valeurs Actuelles-lehden teettämän kyselyn mukaan 72 prosenttia kannattaisi huivikieltoa yliopistoihin.
Ensin huivit, sitten kouluruoka
Huivikiista sai maaliskuussa seurakseen myös kouluruokakeskustelun. Chalon- sur-Saônen oikeistolainen pormestari ilmoitti kaupungin luopuvan ”sianlihattomasta” kouluruokamenusta laïcité-periaatteen nimissä. Näin, vaikka kaupunki oli sitä 30 vuotta tarjonnut.
Sarkozy on antanut tukensa myös kouluruokapäätökselle, mutta kysymys jakaa jopa oikeiston rivit: monet kieltoa vastustavat näkevät, että Charlie Hebdo-iskujen jälkimainingeissa ei olisi syytä leimata tiettyjä ihmisryhmiä.
Muutoksia ei luvassa
Itsekin vielä sisäministerinä huivikieltoa kannattanut pääministeri Manuel Valls on ilmoittanut, ettei huivien kieltäminen yliopistoissa ole nyt ajankohtaista. Tämän lisäksi maan opetusministeri Najat Vallaud-Belkacem on tuominnut Chalon-sur-Saônen pormestarin päätöksen.
Lähteet: Le Figaro, TF1, le Parisien, Le Point