Nordea perustelee MTV Uutisille lainojen myöntämistä Euroopan energiahuollon turvaamisella.
Nordea jatkaa lainojen myöntämistä öljy- ja kaasukenttiä avaamista suunnitteleville yhtiöille samaan aikaan kun sen suurimmat suomalaiset kilpailijat Danske ja OP ovat luopuneet vastaavien lainojen myöntämisestä kokonaan ilmastotoimina.
Asia selviää Banking on thin ice -raportista, jota ovat olleet tekemässä pohjoismaalaiset ilmastojärjestöt. Suomesta raporttia on ollut tekemässä Hiilivapaa Suomi -järjestö.
Vuoden 2024 aikana Nordea on myöntänyt öljy- ja maakaasusektorilla toimiville yhtiöille noin 370 miljoonan euron edestä rahoitusta.
Raportin mukaan kahden viime vuoden aikana (heinäkuusta 2022- kesäkuulle 2024) neljä yhdeksästä pohjoismaalaisesta pankista on myöntänyt lainaa yhtiöille, jotka suunnittelevat öljy- ja kaasutuotannon laajentamista.
Suurimmat rahoittajat ovat DNB- ja SEB-rahastot, joita seuraa kolmantena Nordea.
Myös Danske Bank on vuonna 2022 ja vuoden 2023 alkupuolella myöntänyt lainaa öljy- ja kaasuyhtiö Sval Energille, mutta sittemmin lopetti rahoituksen uuden ilmastopolitiikkansa takia.
Hiilivapaa Suomi -järjestön mukaan myös OP päivitti joulukuussa 2024 fossiilipolitiikkaansa, jossa se sulkee pois lainanannon öljyn ja kaasun rakennuttajille.
Nordean ilmastopolitiikka sanoo muuta
Järjestön mukaan Nordealla on yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksissa noin 60 suurimmassa fossiiliyhtiössä.
Tanskan yleisradio DR kertoo, että Nordea on myöntänyt lainaa muun muassa norjalaiselle öljy-yhtiölle Aker BB:lle, jota on muun muassa kritisoitu myös öljynporauksesta arktisella alueella.
Samaan aikaan Nordean omassa vastuullisuusraportissa todetaan, että rahoituslaitokset ovat merkittäviä toimijoita myös ilmastoasioissa.
Nordean ilmastopolitiikassa yhtiö on itse linjannut, että sijoitusstrategioiden tulisi olla linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.
– Tärkein toimenpide, johon voimme ryhtyä ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi on vähentää päästöjä fossiilisista polttoaineista, Nordean omassa raportissa todetaan.
Näin Nordea vastaa
MTV Uutiset kysyi Nordealta miksi yhtiö jatkaa uusien öljy- ja kaasukenttien rahoittamista vastoin ilmastosopimuksen tavoitetta ja onko toimintaan suunnitteilla muutoksia.
Nordea vastasi kysymyksiin sähköpostitse.
– Tärkein syy siihen, että Nordea on mukana öljy- ja maakaasusektorilla, on geopoliittisen tilanteen muutos, Nordean liiketoimintajohtaja Nina Arkilahti sanoo.
Hänen mukaansa pankki rahoittaa öljy- ja kaasusektorilla muutamaa ”hyvin tarkkaan valikoitua ja pitkäaikaista asiakasta” Norjassa.
– Nämä yhtiöt osana norjalaista energiasektoria ovat keskeisiä eurooppalaisen energiahuollon turvaamisessa tavalla, joka varmistaa kotitalouksille heidän maksukykynsä puitteissa olevan energian saannin, Arkilahti perustelee.
Öljy- ja maakaasusektorin rahoitus on Nordean luottosalkussa "erittäin pieni".
Arkilahden mukaan Nordean ilmastotavoitteet ovat "kunnianhimoiset", ja he tukevat asiakkaidensa siirtymää sekä omia päästövähennyksiä vuosiin 2030 ja 2050 mennessä Pariisin ilmastosopimuksen linjausten mukaisesti.
SEB: raportissa ei huomata positiivista kehitystä
SEB-yrityspankki kommentoi raporttia omalta osaltaan tammikuun lopussa.
Heidän mukaansa ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista haasteista, mutta samalla se jättää huomioimatta pankin viimeisen viiden vuoden "positiivisen kehityskulun".
– Vuosien 2019–2024 aikana SEB on vähentänyt luotonantoa öljy- ja kaasutuotannon alkupään toimintoihin yli 75 prosenttia.
SEB myös kertoo rahoittavansa uusiutuvan energian hankkeita, mutta sitä ei heidän mukaansa oteta raportissa huomioon oikealla tavalla.