Raportti paljastaa karun totuuden yrityskaupan takaa: Wi-Fi-reititinyritys eeron myynti Amazonille pettymys työntekijöille ja sijoittajille

Julkaistu 06.04.2019 12:55
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Verkkokauppajätti Amazon.com kertoi helmikuussa ostavansa yhdysvaltalaisen Wi-Fi-reititinjärjestelmiä kehittäneen ja myyneen eeron.

eero oli keskittynyt kehittämään helposti käyttöön otettavia ja hallittavia, useasta reitittimestä paremman kattavuuden vuoksi koostuvia mesh-verkkoja koti- ja pientoimistokäyttöön. Usean reitittimen verkon avulla on ollut helppo luoda nopea ja luotettava Wi-Fi-verkko, joka kattaa koko kodin.

Amazonin maksamasta kauppahinnasta ei tuolloin puhuttu.

Nyt Mashable-sivuston raportti on paljastanut, että kauppa oli suuri pettymys eeroon sijoituksia tehneille sekä myös useimmille eeron työntekijöistä.

Mashable raportoi näkemiinsä ja tutkimiinsa laajoihin taloudellisiin asiakirjoihin perustuen, että Amazonin maksama kauppahinta eerosta oli noin 97 miljoonaa dollaria. Tässäkin summassa mukana oli kuitenkin myös eeron velkojen kuittaamista 40 miljoonalla dollarilla ja transaktiokuluja. Varsinainen osakkeenomistajille päätyvä summa oli 54,6 miljoonaa dollaria.

Kymmenien miljoonien kauppasumma voi kuulostaa merkittävältä, kunnes sitä verrataan eeron sijoittajilta nostamaan rahoitukseen. Sen osalta asiakirjat eivät ole paljastaneet tarkkaa summaa, mutta selvää on, että eero nosti toimintansa aikana rahoitusta huomattavasti enemmän kuin millä summalla yritys myytiin. CrunchBasen mukaan rahoituksen määrä oli 90 miljoonaa dollaria, Wall Street Journalin artikkelissa mainittiin 100 miljoonaa dollaria, mutta kummassakin on nähtävästi jätetty huomioimatta viimeinen rahoituskierros, joka PitchBookin mukaan nosti eeron keräämän rahoituksen määrän 138 miljoonaan dollariin. Lisäksi eerolla oli vielä 10 miljoonan dollarin luottolimiitti.

Kun yritys myydään pienemmällä summalla kuin sen keräämän rahoituksen määrä, on selvää, että moni häviää rahaa. Niin tässäkin tapauksessa: Mashablen näkemien asiakirjojen mukaan viimeisimmän 40 miljoonan dollarin rahoituskierroksen sijoittajat saivat rahoistaan takaisin 84 prosenttia ja aiemmat sijoittajat 31 prosenttia.

Monien startup-yritysten tavoin myös eero pyrki sitouttamaan ja kannustamaan työntekijöitään optioilla. Amazon-kaupassa nämä osakkeet olivat kuitenkin lähes arvottomia, ja jos työntekijät olivat ehtineet käyttää optio-oikeutensa ja merkitä niillä osakkeita, he saattoivat jopa hävitä rahansa.

Sijoituksia eeroon tehneiden lisäksi rahaa Amazonille myynnistä saavat 10 avainhenkilöä, mukaan lukien eeron kolme perustajaa, jotka jatkavat työskentelyä Amazonille kaupan jälkeen. Yhteenlaskettuna 10 henkilölle kaupasta oli merkitty 3,71 miljoonan dollarin bonus kaupan toteutuessa sekä lisäksi jopa 32,6 miljoonaan dollariin yltävät palkankorotukset, bonukset ja osakepalkkiot, jotka toteutuvat kolmen vuoden aikana kaupan toteutumisen jälkeen.

Luonnollisesti avainhenkilöiden itselleen keräämä kannustinpaketti on aiheuttanut närää niissä eeron kauppahetken ja aiemmissa työntekijöissä, jotka eivät saaneet yrityksen myynnistä mitään rahaa tai tekivät jopa tappiota merkitsemillään osakkeilla.

eeron myynti Amazonille onkin oiva muistutus, että useasti näyttäväkään yrityksen myynti ei tuota suuria voittoja – ainakaan kaikille.

Lisäksi eero-kauppa muistuttaa myös startup-yritysten ja vielä erityisesti laitteita kehittävien yritysten suurista haasteista. eeronkin osalta Mashablelle puhuneet lähteet mainitsevan kilpailun Googlen taholta vastaavalla Wifi-järjestelmällä olleen eeron suurin haaste: eeron kolmen yksikön paketin hinta oli 499 dollaria, kun Google myi omaansa 299 dollarilla. eero myös pyrki löytämään uutta bisnestä kodin turvalaitteista ja kehitti Hive-nimistä laitetta, joka kuitenkin peruttiin kun Google ehti esittelemään ensin oman Nest Secure -laitteensa.

Tuoreimmat aiheesta

Digi