Uberin omistuksessa tapahtumassa merkittävä muutos – esteet ostotarjouksen tieltä saatiin sovittua

Julkaistu 13.11.2017 11:33
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Kyytipalvelu Uberin ympäriltä ei ole viimeisen vuoden aikana draamaa puuttunut. Nyt pitkällisen väännön ja neuvottelujen jälkeen Uberin omistuksessa odotetaan tapahtuvan merkittävä muutos, kun SoftBank kumppaneineen voi ostaa jopa noin 14 prosenttia yhtiöstä sijoittamalla yhteensä 10 miljardia dollaria.

Aiemmin tänä vuonna lukuisat skandaalit johtivat lopulta myös Uberissa alusta asti mukana olleen toimitusjohtaja Travis Kalanickin eroon ja sittemmin jopa Uberiin varhaisessa vaiheessa sijoittaneen Benchmark Capitalin nostamaan oikeusjuttuun Kalanickia vastaan. Uberin uudeksi toimitusjohtajaksi nousi myöhemmin Dara Khosrowshahi.

Luonnollisesti myös Uberin osakkeista tehtävän kaupan ympärillä on riittänyt draamaa. Viikonloppuna lähteet kertoivat Uberin hallituksen vihdoin löytäneen sovun asiassa niin, että kaikki vaadittavat tahot ovat valmiita hyväksymään järjestelyn. Benchmark on luvannut vetää pois haasteensa Kalanickia kohtaan, kun ostotarjous toteutuu. Kalanick puolestaan on myöntynyt luopumaan jatkossa oikeudestaan nimittää yksivaltaisesti jäseniä Uberin hallitukseen. Jatkossa Kalanickin ehdotusten pitää saada vahvistus hallituksen enemmistöltä. Hallituksen jäsenmäärä kasvaa dillin myötä 17 henkilöön, minkä lisäksi on sovittu myös kaikkien osakkeiden olevan jatkossa äänimäärältään yhtäläisiä.

”Olemme solmineet sopimuksen SoftBankin ja Dragoneerin johtaman konsortion kanssa potentiaalisesta sijoituksesta. Uskomme tämän sopimuksen olevan vahva viesti uskosta Uberin pitkän tähtäimen potentiaalin. Kaupan toteutuessa se auttaa panostuksiamme teknologiaan ja jatkuvaan laajentumiseemme kotimarkkinoilla ja ulkomailla, samanaikaisesti vahvistaen hallintokäytäntöjämme”, on Uberilta kommentoitu muun muassa TechCrunchille.

Diilin lopullinen toteutuminen ei kuitenkaan ole vielä varmaa. Nyt vasta esteet ostotarjoukselle ovat poistuneet, ja seuraavaksi SoftBank sekä kumppanit, kuten sijoitusyhtiö Dragoneer, tekevät Uberin osakkeenomistajille tarjouksen osakkeista. Uberia rahoittaneiden sijoitusyhtiöiden ohella tarjouksessa osakkeitaan voivat myydä sen perustajat sekä työntekijät, jotka ovat ansainneet optioita. Yhteensä potentiaalisia myyjiä on tuhansia. Ostotarjouksen toteutuminen riippuu siitä, kuinka innokkaasti osakkeita uusille sijoittajille tarjotulla hinnalla ollaan valmiita myymään.

SoftBank kumppaneineen tavoittelee jopa 9 miljardin dollarin sijoittamista Uberin jo olemassa oleviin osakkeisiin. Samanaikaisesti diili on tuomassa 1 miljardia dollaria uutta pääomaa Uberille sen viimeisimmällä noin 70 miljiardn dollarin arvostuksella. Jo olemassa olevien osakkeiden oston vanhoilta omistajilta odotetaan toteutuvan huomattavasti matalammalla, noin 40-50 miljardia dollaria Uberin arvoksi antavalla arvostuksella.

Suomalaiset tuntevat SoftBankin parhaiten Supercellin entisenä omistajana. Operaattoriliiketoiminnassa Japanissa ja Yhdysvalloissa toimiva SoftBank on noussut keräämänsä jo lähes 100 miljardin dollarin sijoitusrahaston turvin entistä merkittävämmäksi teknologia-alan sijoittajaksi tämän vuoden aikana. Se on jo merkittävä omistaja monissa muissa kyytipalveluyhtiöissä ympäri maailman – muun muassa Kiinan Didissä, Intian Olassa sekä muuassa Aasiassa vahvassa Grabissa. SoftBankin tulon Uberin omistajaksi on nähty mahdollisesti kiihdyttävän järjestelyjä, jossa Uber voisi yhdistää toimintojaan näiden paikallisesti vahvojen kilpailijoiden kanssa. Jo aiemmin Uber on yhdistänyt toimintonsa Kiinassa Didin ja Venäjällä Yandexin kanssa.

Uberin johdosta on kerrottu tavoitteeksi listautua pörssiin vuoden 2019 aikana.

Suomessa Uber ei parhaillaan toimi, mutta se on aiemmin luvannut palata takaisin uuden taksilainsäädännön astuessa voimaan heinäkuusta 2018 alkaen.

Tuoreimmat aiheesta

Digi