Rasistisia tviittejä julkaissut mies tuomittiin – "Humalassa kirjoittaminen ei poista tahallisuutta"

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut rasistisia tviittejä julkaisseen 59-vuotiaan miehen sakkorangaistukseen. 

Mies julkaisi viestipalvelu Twitterissä, nykyisessä X:ssä, vuonna 2022 viisi tviittiä, joissa hän muun muassa käytti rasistista sanaa. Lisäksi hän kirjoitti muslimeista halvantavalla tavalla.

Osa tviiteistä oli kohdistettu naiselle. Yhdessä niistä hän viittasi sukuelimen silpomiseen.

Syyttäjä: Ihmisarvoa loukkaavia

Syyttäjän mukaan mies käytti tummaihoisista ja muslimeista solvaavia ja panettelevia ilmaisuja ja antoi ymmärtää, että kyseisiin ryhmiin kuuluvat ihmiset olisivat muita alempiarvoisia.

– Lausumat ovat olleet ihmisarvoa loukkaavia ja omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa mainittuja ihmisryhmiä kohtaan. Lausumat eivät ole olleet hyväksyttävää liioittelua tai provosointia, eikä niitä voida pitää hyväksyttävinä myöskään asiayhteytensä vuoksi tai muullakaan perusteella. Lausumien levittäminen yleisön keskuuteen ei kuulu sananvapauden suojan piiriin eikä ole sallittua, syyttäjän haastehakemuksessa sanottiin.

Haastehakemuksen mukaan tviitit on poistettu viimeistään marraskuussa 2023.

Sakoista maksettavaa yli tuhat euroa

Mies myönsi kirjoitukset, mutta kiisti kiihottamisen kansanryhmää kohtaan. Hän sanoi, ettei muista tapahtunutta. Oikeuden mukaan miehen kirjoitukset täyttivät rikosten tunnusmerkistöt.

– Humalassa kirjoittaminen ei poista tahallisuutta asiassa, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja naiseen kohdistuneesta kunnianloukkauksesta 50 päiväsakon rangaistukseen. Hänen tuloillaan sakosta maksettavaa tulee 1 050 euroa.

Tuomio on annettu syyskuun lopulla, mutta käräjäoikeus toimitti sen vasta tänään. Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat