Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat perjantaina YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä. Sopimuksen odotetaan helpottavan globaalia ruokakriisiä. Nyt yli 20 miljoonaa tonnia viljaa odottaa pääsyään maailmanmarkkinoille.
Luonnonvarakeskuksen tutkijaprofessori Jyrki Niemi uskoo sopimuksen viimein syntyneen, koska sekä Ukrainalla että Venäjällä on omia intressejä. Ukrainalla se on päästä eroon suureksi kasvaneista viljavarastoista.
Niemen mukaan Venäjällä on intressejä saada omaa viljaansa ja lannoitteita vietyä Mustanmeren kautta. Hän sanoo Venäjällä myös olevan kansainvälisiä paineita osallistua ruokakriisin ratkaisuun.
– Sopimuksen suurimpia kysymysmerkkejä on, mikä on Venäjän todellinen halu sopimuksen täytäntöönpanolle ja noudattaa sopimuksia.
– Onko kyseessä silmänkääntötemppu osoittaa maailmalle, että Venäjä on valmis sopimukseen ja sitten myöhemmin syyttää jotain muuta sopimuksen rikkomisesta, Niemi jatkaa.
Lue myös: Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat viljasopimuksen – YK:n Guterres: "Helpotus nälänhädän partaalla oleville"
Niemi kertoo Ukrainassa seisovan jopa 20 miljoonaa tonnia viime vuoden viljaa. Luku vastaa viittä prosenttia koko maailman vuotuisesta viljakaupasta.
Jos vilja saataisiin liikkeelle, helpottaisi se maailman viljamarkkinoita huomattavasti. Ruokakriisin perussyy on Niemen mukaan hintojen raju nousu ja sopimuksen täytäntöönpano laskisi hintoja.
Venäjä iski satamakaupunkiin seuraavana päivänä
Ukraina sanoo Venäjän tehneen ohjusiskun viljanviennille tärkeään Odessan satamakaupunkiin lauantaina, vain päivä sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
Niemen mukaan isku ei ole hyvä merkki.
– Isku on myrkkyä maailman viljamarkkinoille. Viljatoimijat ennakoivat, että sopimus ei välttämättä tulekaan täytäntöön.
Neljän kuukauden aikaikkuna mahdollistaa Niemen mukaan isojenkin viljamäärien viennin, jos satamarakenteet ja infrastruktuuri ovat kunnossa.
– Vain osa viljasta on lähistöllä, osa on sisämaassa, se vaatii, että rautatie ja maantiekuljetukset onnistuvat sisämaasta satamiin.
– Ei ole takeita, että rautatiet ovat täydessä kunnossa tällä hetkellä.
Suomalainen vilja riittää suomalaiseen kulutukseen
Niemi kertoo Suomella olevan vain vähän suoraa maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden kauppaa Ukrainan ja Venäjän välillä. Välittömät vaikutukset viljasopimuksesta jäävät Suomelle varsin pieneksi.
Viljan markkinoille saaminen vaikuttaa hintatasoon ja sitä kautta Suomeen, tosin hitaasti.
Kotieläintaloudessa vilja on ollut merkittävä kustannustekijä.
– Tuottajahintatasolla vaikutus näkyy nopeasti, jos sopimus jatkuisi pidempään vaikuttaisi se kotieläintuotantoon eli maidon ja lihan kustannuksiin.
Niemi kuitenkin muistuttaa Ukrainan olevan vain yksi pelaaja tässä pelissä. Merkittävää on myös, millainen on koko maailman sekä Suomen oma sato.
– Näyttää siltä, että suomalainen vilja riittää suomalaiseen kulutukseen.
Voit katsoa koko haastattelun alta olevasta videosta.
14:20