Ukraina sanoo olevansa valmis aloittamaan viljakuljetukset – pääseekö vilja viimein liikkeelle?

Toiveet ensimmäisen vilja-aluksen saamisesta viimein matkaan Ukrainasta nousivat perjantaina uudelleen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui perjantaina Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Tshornomorskin satamaan seuraamaan lähtöön valmistautuvan viljalaivan lastausta.

Hänen seuranaan oli G7-maiden suurlähettiläitä, kertoi uutistoimisto AFP.

Zelenskyin mukaan viljakuljetukset voivat käynnistyä mahdollisesti tulevina päivinä.

Ukrainan satamassa on ollut sitten Venäjän hyökkäyssodan alun jumissa miljoonia tonneja viljaa, jonka toivotaan viimein pääsevän purjehtimaan maailman markkinoille.

Zelenskyin mukaan Ukraina odottaa parhaillaan lupaa Turkilta ja YK:lta viljakuljetuksien käynnistämiseksi. Zelenskyin mukaan myös lastattava alus on turkkilainen.

− Meidän puolemme on täysin valmis. Olemme viestineet asiasta myös kumppaneillemme YK:lle ja Turkille. Asevoimamme varmistavat turvallisuuden, Zelenskyi kertoi AFP:n mukaan.

Aiempi kuljetusyritys katkesi Venäjän hyökkäykseen

Ukrainalainen viljamarkkinoihin erikoistunut toimittaja-analyytikko Masha Belikova kertoi STT:lle perjantaina puhelimitse, että Ukrainassa on odotettu sitä, että turkkilaiset alukset tulisivat mahdollisesti avuksi saattamaan vilja-aluksia.

Turkkilaisten alusten on arvioitu olevan pienemmässä riskissä joutua Venäjän hyökkäyksen kohteeksi.

Ukraina ja Venäjä kirjoittivat viime viikolla sopimuksen, joka salli viljan kuljetuksen Mustanmeren satamista. Neuvottelut käytiin Turkin ja YK:n kanssa.

Venäjä kuitenkin ampui Odessan satamaa risteilyohjuksilla vain vuorokausi sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Ukrainan mukaan ohjusiskulla Venäjän presidentti Vladimir Putin "sylki kasvoihin" YK:ta ja Turkkia, jotka olivat järjestämässä sopimusta viljanviennin jatkamisesta.

Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko totesi, että YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan olivat ponnistelleet valtavasti viljasopimukseen pääsemiseksi.

Tämän jälkeen on kuitenkin tehty valmisteluita viljanviennin käynnistämiseksi. YK ja Turkki esimerkiksi avasivat Venäjän ja Ukrainan kanssa Istanbulissa yhteisen keskuksen Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi.

Nälänhätä uhannut viljapulan vuoksi

Viljanviennin mahdollistamista on pidetty elintärkeänä, koska Ukraina on yksi maailman vilja-autoista.

Monet köyhemmät maat ovat nojanneet viljan tuontiin maasta, kuten jo valmiiksi hauraat Libanon ja Somalia.

Kuljetuksien lisäksi Ukrainan viljan viljely itsessään on luonnollisesti kärsinyt sodasta, vaikka osittain tuotantoa onkin pystytty pitämään käynnissä, Belikova kertoi.

Jos kuljetukset kuitenkin saadaan käynnistettyä, voi sillä olla vaikutuksia viljan hintaan. Mitään takeita viljan kuljetuksien käynnistymisestä ei siis ole, ennen kuin Venäjä mahdollistaa ne ja lopettaa sodan Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat