Asiantuntijoiden mukaan Suomi on omavarainen ruoan suhteen niin kauan kuin suomalainen maatalous on kannattavaa. Hintojen nousu jatkunee Suomessakin vielä pitkään etenkin ruoan osalta.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Venäjän hyökkäys ei näy ainoastaan humanitaarisena kriisinä, tuhansina kuolonuhreina ja valtavina tuhoina Ukrainassa vaan sodan lonkerot osuvat myös maailmanmarkkinoihin.
Suomessa sota heijastuu ehkä kaikkein näkyvimmin polttoaineen ja ruoan hintoihin, jotka ovat tällä hetkellä ennennäkemättömällä tasolla.
Raaka-aineiden ja tuotantokustannuksien hinnannousut ovat syventäneet myös maatalouden ahdinkoa, joka ei toki ole uusi asia.
Suomalainen maatalous ajautui vaikeuksiin jo viime vuonna muun muassa heikon sadon takia.
– Syksystä asti maatalouden tuotantopanosten kustannukset ovat nousseet voimakkaasti, tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg Pellervon taloustutkimuksesta huomauttaa Uutisaamun haastattelussa.
– Nyt tämä Ukrainan sota ja kriisi tulevat pitkittämään kustannusten nousua, kun puhutaan energian, lannoitteiden, muun muassa rehujen hinnoista, hän jatkaa.
Lue myös: EU pyrkii vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta "mahdollisimman pian" – Marin vaatii, että Putinin sodan rahoittaminen lopetetaan
Lannoitteiden hinta ja saatavuus aiheuttavat ongelman Suomessa
Maataloustuottajien Keskusliiton (MTK) maatalousjohtaja Johan Åberg täsmentää, että Suomessa on lannoiteteollisuutta, jolloin lannoitteita voidaan valmistaa myös Suomessa.
Ongelma on kuitenkin raaka-aineiden saatavuudessa, muun muassa Venäjään kohdistuvien mittavien pakotteiden takia.
– Typen raaka-aineena käytetään ammoniakkia, ja se on tuotu tähän saakka noin 80-prosenttisesti Venäjältä. Riippuvuus on iso, Åberg havainnollistaa.
Ammoniakkia tuotetaan toki muuallakin kuin Venäjällä. Se ei kuitenkaan tuo helpotusta Suomen lannoitepulaan silmänräpäytyksessä.
– Kestää aikansa, ennen kuin kauppavirrat löytävät tiensä Suomeen, Åberg kertaa prosessia.
Mutta ongelmat eivät lopu siihen: seuraava kynnyskysymys on lannoitteiden tai niiden raaka-aineiden hinta. Kun tarjonta typistyy, hinnat singahtavat ylöspäin.
– Nytkin lannoitteiden hinnat ovat nousseet niin paljon, että kauppa on keskeytetty Suomessa tällä hetkellä, Åberg toteaa.
Juttu jatkuu videon alla.
10:26Katso Uutisaamun keskustelu ruoan hintojen sekä maatalouden kustannusten noususta tästä klipistä!
Lue myös: "Sotahinnoilla" voi olla yllättävä myönteinen vaikutus – tärkeä muistutus kuluttajille: "Nyt olisi tuhannen taalan paikka"
Iskeekö Suomeen ruokapula?
Loppui sota Ukrainassa sitten viikon tai vuosia, tilanne Ukrainassa tulee olemaan pitkään äärimmäisen vaikea – onhan useat ukrainalaiskaupungit tuhottu asuinkelvottomaan kuntoon.
Jälleenrakennukseen ja siten myös kauppavirtojen uudelleen avaaminen vievät aikaa.
Ukraina on paitsi viljan, myös muun muassa maissin ja auringonkukkaöljyn vientimaa. Entä, jos Ukraina ja Venäjä ovat pitkään poissa ruokamarkkinoilta, kohtaako Suomea ruokapula?
Åberg uskoo, ettei ruoka tule loppumaan Suomessa, mikäli maatalous on tulevaisuudessa kannattavaa ja siten Suomi pystyy ylläpitämään omavaraisuuttaan.
Toisella puolen maailmaa tilanne on hyvin erilainen.
– Tilanne on esimerkiksi Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä täysin erilainen. Ne ovat hyvin täysin riippuvaisia Mustanmeren alueen viljantuonnista.
– Siellä ruokakriisi on paljon lähempänä ja saattaa tapahtua jo kevään aikana. Siellä on kriittinen tilanne, Åberg pohtii.
Forsman-Huggin mukaan ruokakriisi saattaa johtaa paikallisesti ruoan säännöstelyyn ja jopa levottomuuksiin.
Lue myös: Ruoan hinta nousee Ukrainan sodan seurauksena – "Ihan perustuotteet: maito, jauheliha, leipä, kananmunat..."
Lue myös: Helmikuussa inflaatio oli 4,5 prosenttia – sähkön hinta nousi 30 prosenttia
Ruoan hinta tulee nousemaan vielä pitkään
Åberg uskookin, että ruoan hintojen nousu tulee olemaan pysyvä ilmiö.
– Henkilökohtainen ennuste on se, että nyt puhutaan pysyvästä tason nostosta. Se, mille tasolle pitkällä aikavälillä jäädään, sitä on vaikeampi ennustaa.
– Ei tämä ole nopeasti ohimenevä hintapiikki, vaan kyllä tämä tulee vaikuttamaan ainakin vuoteen 2023 ja todennäköisesti siitä eteenpäin myös.
Etenkin vilja-, liha- ja maitotuotteiden tuotannon kustannukset ovat voimakkaassa kasvussa.
Forsman-Huggin mukaan ilmiö aiheuttaa paineen myös tuottajahintojen nostamiseksi.
– Toki tuottajahintoja on jo nostettu, mutta se on tilanteeseen nähden vielä riittämätöntä.
– Tämä tietysti edelleen kertaantuu tässä ketjussa ja luo painetta myös kuluttajahintojen nousulle, Forsman-Hugg selventää.
Miten paljon ja miten pitkäksi aikaa ruoan hintojen nousu jatkuu? Katso asiantuntijoiden arviot jutun alussa olevalta videolta!