Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailun voittajat on valittu. Miljoonan euron palkinto jaettiin puoliksi kahdelle kilpailussa kisaavalle ratkaisulle. 500 000 euron rahoituksen saavat tekoälyn osaamisen tunnistamiseen valjastava Headai sekä nuorten piilevien vahvuuksien tunnistamisen Positiivinen CV. Palkinnon jakoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedekeskus Heurekassa Vantaalla.
Ratkaisu 100 -kilpailun voittajat:
Headai, 500 000 euroa
Lue artikkeli: Tiedämmekö oikeasti, mitä osaamme? Onneksi tekoäly näkee sen meitä paremmin
Tutustu tiimiin: Headai-tiimi
Positiivinen CV, 500 000 euroa
Lue artikkeli: Meillä kaikilla pitäisi olla oma positiivinen CV
Tutustu tiimiin: Positiivinen CV -tiimi
Haasteena kilpailussa oli kehittää ratkaisuja osaamisen parempaan tunnistamiseen ja hyödyntämiseen entistä kansainvälisemmässä maailmassa. Päätöksen voittajasta teki Sitran ulkopuolinen, seitsenhenkinen tuomaristo. Arviointikriteereinä tuomaristolla olivat ratkaisun vaikuttavuus, innovatiivisuus ja toteutuskelpoisuus.
Tekoäly kartoittamaan kansakunnan osaamista
Toinen 500 000 rahoituksen voittaneista tiimeistä on kansainvälistäkin mainetta niittänyt Headai. Headaissa tekoäly kartoittaa ihmisten osaamista verkon avointa dataa hyödyntämällä. Ratkaisun avulla esimerkiksi julkinen sektori tai yritykset näkevät, mitä osaamista tällä hetkellä on sopivasti ja mitä ei. Näin voidaan helpommin arvioida, miten työntekijöitä pitää uudelleen kouluttaa tai minkälaista koulutusta tarjota kansalaisille. Headai:n tiimi uskoo, että kokonaisen kansakunnan osaamista kartoittamalla on mahdollista houkuteltua maahan myös ulkomaisia yrityksiä.
– Headai hyödyntää tekoälyä ja avointa dataa innovatiivisesti. Ratkaisu katsoo rohkeasti tulevaisuuteen ja se erottuu muista kilpailussa mukana olleista ideoista omintakeisuudellaan, kommentoi Ratkaisu 100 -tuomariston jäsen, Gofore Oy:n toimitusjohtaja Timur Kärki.
Nuorten piilevät vahvuudet esiin
Toinen kilpailussa palkituista ratkaisuista on laaja-alaisten taitojen ansioluettelo Positiivinen CV, jonka avulla lapsi ja nuori oppii tunnistamaan osaamistaan laajasti. Positiiviseen CV:hen voidaan tallentaa näyttöjä taidoista eri ympäristöissä, kouluissa, kotona, harrastuksissa ja kaveripiirissä. CV muovautuu lapsen omien tarpeiden mukaan ja kasvaa yhdessä lapsen kanssa päiväkodista alkaen.
Malli on kokonaisuus, johon kuuluu oppimateriaaleja, opettajien koulutusta ja lähitulevaisuudessa myös digitaalinen alusta.
– Molemmat ratkaisut uudistavat vahvasti tapoja, joilla tällä hetkellä tunnistamme osaamista, kehuu Ratkaisu 100 -tuomariston puheenjohtaja Laura Hirvi.
15 kilpailussa mukana olleessa ratkaisussa on paljon erilaisia ja kiinnostavia uusia avauksia. Kilpailua voisikin verrata Idols-kykyjenetsintäohjelmaan, jonka voittaja saa levytyssopimuksen.
– Uskomme, että myös muut kuin voittajaratkaisut saivat kilpailusta ratkaisunsa toteuttamiseen tarvittavaa vauhtia, kommentoi haastekilpailujen asiantuntija Kalle Nieminen Sitrasta.