Rattijuopot työllistivät runsaasti poliisia kuluvana viikonloppuna eri puolilla Suomea. Liikkeellä oli poikkeuksellisen törkeitä promillelukemia puhaltaneita kuljettajia.
Esimerkiksi Turussa Naantalintiellä sunnuntain vastaisena yönä poliisi pysäytti nokialaisen 56-vuotiaan miehen, joka puhalsi seulonta-alkometriin peräti 4,55 promillea. Poliisi kertoo, että sen jälkeen tarkkuusalkometriin puhallettu lukema näytti reilua kahtaa promillea.
Turussa poliisi tapasi liikenneonnettomuuspaikalla myös toisen miehen, joka puhalsi alkometriin paikan päällä 3,98 promillea.
Raumalla puolestaan naiskuljettajalta mitattiin lähes 3,8 promillea.
Savonlinnan seudulla poliisiin haaviin jäi kaksi erittäin päihtynyttä kuljettajaa. Molemmat puhalsivat alkometriin reippaasti yli kolme promillea.
Myös muualla Suomessa tavoitettiin useita humalaisia kuljettajia.
Ensi viikolla erityistarkkailu
Poliisi ottaa päihtyneet kuljettajat ensi viikolla erityistarkkailuun. Tehostettua ja näkyvää rattijuopumusvalvontaa tehdään erityisesti kesämökkipaikkakunnilla ja pienillä teillä koko maassa.
– Kesäaikana kun ihmiset aika paljon lomailevat, niin he saattavat käyttää vähän normaalia enemmän alkoholipitoisia aineita ja joku erehtyy sitten aina ajamaankin, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta sanoo.
Kesä-elokuun aikana tapahtuu lähes kolmannes koko vuoden liikennekuolemista. Kesällä rattijuopumusten ja törkeiden liikenteen vaarantamisten määrät kasvavat.
– Erityinen riskiryhmä ovat nuoret tielläliikkujat, joilla riskikäyttäytyminen liittyy muun muassa kesälomien alkamiseen ja loppumiseen, kesätapahtumiin sekä muuhun vapaa-ajanviettoon, Ihalainen sanoo.
Ulosajot tyypillisiä onnettomuuksia
Tyypillisin kesäkauden henkilövahinko-onnettomuus on tieltä suistuminen. Taustalla on usein ylinopeus tai rattijuopumus.
Heinäkuussa 2016 henkilövahinkoon johtaneita tieltä suistumisia tapahtui yhteensä 164 kappaletta. Kesä-elokuussa 2016 tieltä suistumisissa kuoli yhteensä 30 henkilöä.
– Kenenkään ei pidä ottaa riskiä ja lähteä ajamaan kännissä tai lähteä humalaisen kuljettajan matkustajaksi, Ihalainen muistuttaa.
Poliisin valvonnalla on suuri merkitys. Se hillitsee ainakin hetkeksi ihmisten astumista rattiin humalassa.
– Näkyvä valvonta on ainoa, mikä voi vaikuttaa rattijuopumusten määrään. Mitä enemmän meillä on näkyvää valvontaa, niin se varmasti vaikuttaisi siihen, että rattijuoppojen määrät lähtisivät alaspäin, ylikonstaapeli Tuomo Markoff Helsingin poliisista kertoo.