Poliisi valvoo tehostetusti rattijuopumuksia tänä ja ensi viikonloppuna. Viime vuonna vastaavissa pikkujouluratsioissa jäi kiinni yli 350 rattijuopumuksesta epäiltyä.
Lauantaina illansuussa Itä-Uudenmaan poliisilaitos järjesti ratsian Vantaan Ylästössä. Illan ja yön mittaan on luvassa lisää ratsioita.
– Tällä ryhmällä pystytään käymään läpi kymmenkunta paikkaa tässä illan ja yön aikana. Sitten kun tätä tekee muutkin partiot, useissa kymmenissä paikoissa on ratsioita Itä-Uudenmaan alueella, kertoo ylikonstaapeli Risto Maksimainen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.
Pikkujoulukausi lisää rattijuoppojen määrää
Tehoratsiat alkoivat eilen. Ainakaan Itä-Uudellamaalla kiinnijäänneitä ei ole montaa.
– Eilisen illan ja tämän puolipäivän välillä aika normaali määrä on jäänyt rattijuoppoja kiinni. Polisi on kyllä tehnyt normaalia enemmän puhalluskokeita, mutta täällä Itä-Uudenmaan alueella näyttäisi, että rattijuoppojen määrä on ihan normaali, arvioi Maksimainen.
Poliisin mukaan pikkujoulukausi lisää yleensä rattijuoppojen määrää.
– Kyllä se lisää, koska pikkujoulut ovat perinteisesti aika kosteita ja liian moni lähtee vielä autolla liikkeelle sinne. Ei ole oikein valmistautunut etukäteen siihen, miten sieltä pääsee pois. Ehkä on ollut tarkoituskin jättää se auto, mutta varsinkin jos taksijonot ovat pitkiä, niin sitten lähdetäänkin liikkeelle sillä omalla autolla sieltä juhlistakin, tietää Maksimainen.
"Järjestä selvä kuski"
Poliisin neuvot pikkujoulun juhlijoille ovat selkeät.
– Mieti etukäteen, miten tulet juhlista pois. Omaa autoa ei kannata ottaa liikkeelle, jos juhlissa tarjoillaan alkoholia. Tai jos sinne mennään omalla autolla, täytyy järjestää se selvä kuski ja etukäteen sopia, kuka sieltä ajaa. Ja muussa tapauksessa käyttää julkista liikennettä, neuvoo Maksimainen.
Euroopan unionin alueella 25 prosentissa liikennekuolemista on yhteys alkoholiin.
Tammi-syyskuussa 2016 poliisin tietoon tulleiden rattijuopumusten kokonaismäärä on hienoisessa laskussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan (-2,7 %). Törkeiden rattijuopumusten määrä on vähentynyt suhteellisesti enemmän (-6,4 %).
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan henkilövahinkoon johtaneita alkoholionnettomuuksia sattui tammi-syyskuussa 374, mikä on vajaa seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.