Torven toitottelu, nyrkin heristely ja keskisormen näyttely ovat nykyään harmillisen yleisiä tapahtumia liikenteessä. Tie- tai rattiraivo on tänä syksynä noussut usein otsikoihin, mutta mikä siihen johtaa?
Samaan aikaan, kun vakavat ja kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat Suomessa laskeneet vuosi vuodelta, on yleinen ilmapiiri mennyt huonompaan suuntaan – sen huomaa varmaan jokainen tielläliikkuja.
– Ajan henki tuntuu olevan aggressiivinen: ei huomioida muita autoilijoita, kiihdytellään, ohitellaan ja pujotellaan liikenteessä, tiivistää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.
Pohjonen on aiemmin työskennellyt Liikkuvassa poliisissa, joten tuntumaa miehellä on.
Keskittymisen herpaantuminen provosoi
Tieraivoon on useita eri syitä. Yleisimpiä laukaisevia tekijöitä ovat kuitenkin toisen kuljettajan toiminta liikenteessä tai toisen kuljettajan reagointi johonkin, esimerkiksi torvea tööttäämällä, nyrkkiä herisyttämällä tai sormea näyttämällä.
– Aika usein provosoitumiset johtuvat siitä, että joku seilaa kaistalla, tulee risteyksestä eteen tai tekee jotakin muuta, joka johtuu kyseisen kuljettajan keskittymisen herpaantumisesta, Pohjonen muistuttaa.
Keskittymisen herpaantumista tapahtuu Pohjolan mukaan hyvin paljon.
– Johtuuko herpaantuminen sitten matkapuhelimeen puhumisesta, tekstiviestin lähettämisestä vai jostain muusta? Jos kaikki olisivat valppaana liikenteessä, keskittyisivät siihen tekemiseensä niin provosoitumiset ja niihin johtavat tilanteet varmasti vähenisivät ja myöskin liikenneturvallisuus paranisi sitä kautta.