Helsingin Rautatientorille on poliisin arvion mukaan kokoontunut noin 30 000 ihmistä mielenosoitukseen, jossa vastustetaan hallituksen kaavailemia työelämäkiristyksiä.
Väkeä torille tulee myös yhä lisää.
Puheet Rautatientorilla jatkuvat. Paikalla olevan STT:n toimittajan mukaan noin 30 anarkistin joukko on saapunut torille ilman naamioita. Torilla on rauhallista.
Rinne: Pakottamalla ei tilannetta ratkaista
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vakuutti Helsingin Rautatientorille kokoontuneelle palkansaajajoukolle, että SDP seisoo heidän rinnallaan kaikissa tilanteissa.
Rinteen mukaan Suomella menee huonosti, mutta tilannetta ei ratkaista pakottamalla vaan sopimalla ja yhteisesti tekemällä. Rinne myös ihmetteli, pelottaako hallituspuolueita pieni sade, tuuli ja ukkonen, kun keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajia ei ole paikalla kertomassa hallituksen toimista.
– Voitte olla varma, että sade, tuuli ja ukkonen jatkuu, jos jatkatte tällä linjalla, Rinne uhosi.
Niinistö: Suomi nousee yhdessä tekemällä
Vihreiden Ville Niinistö huudatti Helsingin suurmielenosoituksen yleisöä kysymällä, onko oikein, että hallitus laittaa pienipalkkaiset naisvaltaiset alat maksamaan talouskriisin hoitamisesta.
Hän kysyi myös, onko oikein, että hallitus asettuu yksipuolisesti suuryritysten ja työnantajien puolelle. Hänen mukaansa Suomi nousee vain sillä, että Suomea tehdään yhdessä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lyly: Vielä ei ole myöhäistä
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly patistaa Suomea sopimisen tielle. Hän sanoi Helsinkiin kokoontuneille mielenosoittajille uskovansa, että sopimiseen vielä palataan.
Lylyn mukaan hallituksen ei vielä ole myöhäistä perua aikomiaan heikennyksiä. Viesti hallitukselle oli selvä: se hoitakoon omat tehtävänsä, mutta sen ei pidä tulla työmarkkinakentälle sähläämään.
Lyly ilmoitti, ettei ammattiyhdistysliike hyväksy ylityökorvausten ja sunnuntailisien leikkaamista, sairaslomakarenssia eikä hallituksen yksipuolisia päätöksiä työaikoihin. Erityisesti hän painotti sitä, että ammattiyhdistysliike ei hyväksy pakkolakeja.
– Tämän selkeän viestin me lähetämme tänään hallituksen ministereille, Lyly sanoi ja sai raikuvat aplodit.
Lyly ilmoitti ammattiyhdistysliikkeen pitävän tiukasti kiinni itsenäisestä sopimisoikeudesta. Sitä puolustetaan tarvittaessa kaikin mahdollisin keinoin.
Lyly puolusti myös ammattiyhdistysliikettä niitä syytöksiä vastaan, joiden mukaan se ei ole tehnyt mitään Suomen kilpailukyvyn hyväksi. Hänen mukaansa järjestöt ovat tehneet useita ratkaisuja, joilla kilpailukykyä on parannettu.
Fjäder: Pakottava lainsäädäntö pois
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan Akava tulee vaatimaan, että hallitus vetää takaisin työelämäkiristyksiä koskevan pakottavan lainsäädäntönsä.
Fjäder totesi, että maan hallituksen esitys sotii perustuslain henkeä vastaan ja on ristiriidassa Suomen hyväksymien kansainvälisten sopimusten kanssa. Akava ei hyväksy sitä, että hallitus alkaa määritellä suomalaisen työn hintaa.
Fjäder myös tähdensi, että Akava on edelleen valmis neuvottelemaan ja sopimaan vaihtoehdoista.