Matkailu- ja ravintola-alan mukaan eduskunnan sote-valiokunnan esitys ravintoloiden sääntelystä aiempaa täsmällisemmin marraskuun alusta on askel oikeaan suuntaan.
Ala kuitenkin muistuttaa, että rajoitusten tulee olla välttämättömiä eikä rajoituksia tarvita maakunnissa, joissa koronatilanne on hyvin hallinnassa.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai eilen valmiiksi mietintönsä, jonka mukaan rajoitukset ovat jatkossa tiukemmat yökerhoilla ja pubeilla kuin ruokaravintoloilla ja kahviloilla.
Ravintolatoiminnan väliaikaisia rajoituksia jatketaan helmikuun loppuun.
Lue myös: Näin ravintolarajoitukset muuttuvat: yökerhoille ja pubeille eri säännöt kuin ruokaravintoloille – "Lähtökohta on käännetty nyt toisinpäin"
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi antoi MTV:n Uutisaamussa uusille rajoituslinjauksille arvosanaksi kahdeksan.
– Siinä oli hyvä asia, että nyt katsotaan, onko rajoitukset välttämättömiä ja onko ne oikeasuhtaisia ja tarkastellaan sekä alueellisesti että ravintolatyyppikohtaisesti, hän sanoo.
– Ja nimenomaan niin, että rajoitukset vasta sitten, kun nähdään, että muut toimet kuten omavalvonta ja hygieniatoimet eivät auta. Kyllä tämä hyvä ratkaisu on ja hyvään suuntaan ollaan menossa.
Vaikka rajoitusten suhteen ollaankin Lapin mukaan hyvässä tilassa, niin liiketoiminnan arvosana ei yllä läheskään samalle tasolle.
– Liiketoiminnan arvosana on varmaan välttävä siellä nelosen vitosen paikkeilla. Että kyllä tämä joka päivä on taistelua päivästä toiseen ja mietitään, miten saadaan rahat riittämään ja saataisiin työntekijöitä enemmän töihin.
Lue myös: Ruokaravintoloille ja yökerhoille tulevat jatkossa eri rajoitukset, mutta määrittely voi olla hankalaa – "Väliin jää monenlaisia monitoimiravintoloita"
Lapin mukaan keskeinen kysymys on tällä hetkellä se, että millä tavalla valtioneuvosto tulee asetuksella säätämään.
– Nämä luovat pelkästään rajoitukset ja rajat, joilla valtioneuvosto voi antaa erilaisia määräyksiä. Se ratkaisee loppujen lopuksi, että miten tarkasti valtioneuvosto nyt perehtyy tähän perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja siihen, että joka kerta, kun mietitään kunta-, sairaanhoitopiiri- ja maakuntakohtaisesti, että rajoitusten on oltava välttämättömiä ja otetaan huomioon se, että sekä yritykset että niiden työntekijät ovat erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, Lappi toteaa.
Toimitusjohtaja kertoo, että MaRalla on viime yönä valmistunut kysely, jossa kiihtymisvaiheen ravintoloilta kysyttiin muun muassa konkurssiuhasta. Lapin mukaan 20 prosenttia ravintoloista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden päästä.
– Tämä (linjaus) totta kai hieman helpottaa sitä, mutta ratkaisevaa on, että milloin saadaan rokote ja milloin ihmiset rupeavat normaalisti liikkumaan ja saadaan ulkomaalaiset asiakkaat Suomeen.