Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Valitsetko lounaaksi liharuoan? "Rahalle enemmän vastinetta", uskovat suomalaiset

Lounasbuffet
Valtaosa suomalaisista valitsee lounasravintolassa liharuoan.Shutterstock
Julkaistu 23.04.2025 07:43

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Suomalaiset syövät usein lihaa, mutta pitävät silti lautasmalliaan kestävänä.

Suomalaiset uskovat syövänsä kestävästi, mutta lähes puolet valitsee lounaaksi aina liharuoan, ilmenee Sodexo Suomen teettämässä kyselytutkimuksessa. 

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten ruokailutottumuksia kysymällä, kuinka usein vastaajat valitsevat lounaaksi liha-, kala- tai kasvisruoan, ja mitä he ajattelevat oman ruokavalionsa kestävyydestä.

Lue myös: Moni saa vuosittain yli 860 euron edun – näin hyödynnät sitä ruokakaupassa!

"Suomalaiset näkevät kestävän ruokavalion moniulotteisesti"

Aina tai lähes aina liharuoan valitsee lounaaksi 46 prosenttia vastaajista, kun lounas syödään kotona tai otetaan eväät töihin. Ravintolassa syödessä liharuokia suositaan vielä enemmän, sillä vastaajista 51 prosenttia kertoo valitsevansa liharuoan ravintolassa aina tai lähes joka kerta. 

Valtaosa suomalaisista uskoo syövänsä kestävästi. Kyselyyn vastanneista 58 prosenttia pitää päivittäistä ruokavaliotaan melko tai hyvin lähellä kestävää ruokavaliota.

– Mielestäni tulos kertoo ennen kaikkea siitä, että suomalaiset näkevät kestävän ruokavalion moniulotteisesti. Vaikka kasvisruoan osuuden lisääminen on hyvin tärkeää ympäristökuormituksen vähentämisessä, se ei ole kestävän ruokailun ainoa ulottuvuus, sanoo Sodexo Suomen ruokapalveluiden kehityspäällikkö Sanna Närhinen tiedotteessa.

Lue myös: Kuka syö parasta lounasruokaa: päiväkotilapsi, koululainen, vanki vai vanhus?

Liharuoasta rahalle enemmän vastinetta?

Kasvis- tai vegaaniruoka on lounaalla yhä harvinainen valinta. Vastaajista 64 prosenttia sanoo valitsevansa ravintolassa kasvis- tai vegaaniruoan harvoin tai ei koskaan. Kun lounas syödään kotona tai töihin otetaan eväät, 17 prosenttia vastaajista valitsee sen aina tai lähes joka kerta.

Kalaruoan valitsee silloin tällöin kotona tai eväänä lounaaksi 60 prosenttia vastaajista. Aina tai lähes aina kalaruokia syö lounaaksi vain 9 prosenttia. Ravintolassa syödessä kalaruoan valitsee aina tai lähes aina joka viides vastaaja.

– Yksi syy liha- ja kalaruokien suosioon saattaa olla osittain hinta-ajattelussa: koetaan, että ravintolassa omalle rahalle saadaan mahdollisimman paljon vastinetta valitsemalla liha- tai kalaruoka. Moni mieltää ehkä edelleen kasvis- tai vegaaniruoan valmistamisen halvemmaksi muihin vaihtoehtoihin verrattuna, Närhinen sanoo.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä tekijät vaikuttavat suomalaisten ostoksiin ruokakaupassa. Suurimmiksi tekijöiksi ilmeni ruoan hinta ja maku.

Tutkimukseen saatiin 1000 vastausta täysi-ikäisiltä suomalaisilta valtakunnallisesti, joten otoksen voidaan sanoa edustavan väestöä demografisesti. Sodexo Suomi on suuri lounasravintolaketju.

Katso myös: Tiesitkö? Näin voit hyödyntää lounasetua ruokakaupassa

1:46imgLounasetu käy myös ruokakaupoissa.

Lue myös: Miksi lounaan jälkeen väsyttää? Viisi vinkkiä, joiden avulla jaksat loppupäivän paremmin

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka