Ravintola-alalla kypsytty aikaiseen valomerkkiin ja tyhjiin tuoleihin – täyssulku on parempi kuin jatkuvat rajoitukset ja laiha kassa

Ravintola-alalla ollaan niin kypsyneitä kapakoiden jatkuviin aukiolorajoituksiin, että tänään voimaan astunut totaalisulku koetaan jopa helpotuksena. Miltei läpi koronavuoden jatkunut kärvistely valomerkki- ja anniskelumääräysten kanssa on uuvuttanut. Asiakkaita ei ole ollut tarpeeksi moneen kuukauteen.

Ravintola- ja matkailualan etujärjestön MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että ravintolat selviytyvät viime kevään totaalisulusta valtion tuen lisäksi myös omien tulostensa ansiosta.

– Alalla viime vuodet ovat olleet aika hyviä. Ravintoloilla oli omia pääomia ja lainaakin saatiin. Nyt tilanne on aivan toinen.

– Rahat käytetty ja lainaa ei pystytä enää ottamaan. Monella yrittäjällä on koko omaisuus  pelissä.

– Ravintoloilla ei ole ollut tarpeeksi asiakkaita. Kun lähes vuosion eletty tällaista aikaa, että normaalia liiketoimintaa ei ole ollut lainkaan, sulku on parempi kuin jatkuva kitkuttelu, sanoo Timo Lappi.

Kanta-asiakasta ei jätetä nälkään

Perinteinen helsinkiläisravintola Salve elää HOK-Elannon suojeluksessa ja pystyy palvelemaan kanta-asiakkaitaan. Kokki pyörittää styrox-rasioihin annoksia ja ruokalähettipalvelun nuorukainen pakkaa ne reppuunsa.

– Eihän tämä noutoruoka ole mitään bisnestä, mutta meillä on kanta-asiakkaita, joista haluamme huolehtia, kertoo ravintolapäällikkö Linda Rosilainen-Susi.

Pomo kuljettaa itse annoksia samassa talossa asuville vanhoille herroille. Rosilainen-Susi on ollut alalla pitkään, tarjoilijasta päälliköksi. Hän arvelee, että moni ravintoloitsija miettii tarkkaan, avatako kapakkansa, vaikka sulku päättyisikin kolmen viikon päästä. Helpompi täyssulku kuin vajaatoiminta.

– Jos voimaan jää edelleen valomerkkiä tai anniskelua koskevia rajoituksia, tuskin kaikki oluthuoneet avaavat oviaan. Kauppaa tehdään lounaspaikoissa.

Timo Lappi vaatii järjestönsä ykkösmiehenä valtiolta täysimääräistä korvausta kolmen viikon sulusta.

– 90 miljoonaa euroa tarvitaan. Ravintoloiden kassat ovat ihan tyhjinä. Kiinteät kustannukset painavat: vuokrat, osa henkilöstökustannuksista. Raaka-aineita joudutaan heittämään pois. Nämä kulut juoksevat myös sulun aikana.


Lue myös:

    Uusimmat