Ravintola-ala on joutunut koko pandemian aikana kärsimään useista kovista rajoituksista. Rajoituksien aiheuttaman kassavajeen lisäksi alalla on työvoimapulaa. Vaikka konkurssiaalloilta on toistaiseksi vältytty, on moni liike sulkenut ovensa kaikessa hiljaisuudessa.
Viimeisimmässä hallituksen linjauksessa ravintolat saivat tunnin lisää anniskelu- ja aukioloaikaa kiihtymis- ja leviämisalueilla. Asetus on voimassa lokakuun loppuun asti.
Ravintola-alalla 21 vuotta toiminut Joni Bitter myöntää, että odotukset rajoitusten höllentämisestä olivat suuremmat.
– Tuntikin on parempi kuin ei mitään, mutta onhan se laiha lohtu, hän toteaa.
Bitter toimii ravintolapäällikkönä Helsingin Bar Loosessa. Garage rock -henkisen baarin alakerrassa järjestetään säännöllisesti keskiviikosta lauantaihin livekeikkoja.
Liikevaihtoa vain neljännes entisestä
Tapahtumiin vahvasti keskittyvä baari on kärsinyt rajusti ravintolarajoituksista.
– Onhan se hillitöntä säätöä jokaisen meidän tapahtumamme kohdalla.
Tällä hetkellä työntekijämäärä ja asiakaspaikat ovat edelleen puolitetut. Bitter sanoo, että vallitsevat rajoitukset vaikuttavat Bar Loosen keikkojen luonteeseen ja näin ollen myös kassavirtaan.
Viisi kysymystä uudesta koronastrategiasta: Mistä kaikesta hallitus päätti koronarajoitusten suhteen?
Seuraa MTV Uutisia somessa! Pysy kärryillä puheenaiheista ja osallistu keskusteluun:
Instagramissa @MTVUutiset
Twitterissä @MTVUutiset
Facebookissa @mtv3uutisetSeuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.
Nykyään viikonlopuille on vaikea löytää esiintyjiä, mikä on päinvastaista aikaisempaan verrattuna.
– Olen kiitollinen kaikille meidän esiintyjillemme, jotka jaksavat tehdä keikkoja niin sanotusti nolladiileillä. Valitettavasti rajoitusten vuoksi heille ei jää keikoista paljon jaettavaksi, Bitter myöntää.
Ennen korona-aikaa tähtiartisti Michael Monroe kävi vetämässä keikan Bar Loosessa. Kuva: Kalle Kervinen
Hänen mukaansa liikevaihtoa tulee noin neljännes normaalista tällä hetkellä. Aukioloaikoja on jouduttu muuttamaan enemmän iltapainotteiseksi. Bar Loosella on aiempien ravintolasulkujen vuoksi vuokrarästejä, joita joudutaan maksamaan tulevaisuudessa pois.
Rajoitusten lisäksi ravintola-alaa uhkaa todellinen työvoimapula yhteiskunnan avauduttua. Bitter on huomannut, että tärkeitä työvuorojen apukäsiä on lähtenyt jo muille aloille. Silti pahin on vasta edessä, kun rajoitukset purkautuvat. Monet ravintolat ovat myös kaikessa hiljaisuudessa sulkeneet ovensa kannattamattomuuden takia
Työttömyyskassa helpotti
Puolentoista vuoden korona-aikana Bitter on joutunut kahdesti pakkolomalle. Pandemian alussa ravintola oli kiinni kolmisen kuukautta. Lisäksi viime joulukuusta kevääseen saakka oli toinen lomautusjakso.
– Ensimmäisessä lomautuksessa tuli aika kylmää kyytiä, sillä en kuulunut mihinkään kassaan, joten tipuin pelkälle päivärahalle.
Onneksi toiseen lomauttamiseen hän oli valmistautunut liittymällä heti työttömyyskassaan ensimmäisen lomautuksen jälkeen.
Kaikkinensa Bitter laskeskelee menettäneensä vähintäänkin noin 40 prosenttia tuloistaan koko korona-aikana.
Bitter soittaa itse myös Rain Diary -nimisessä yhtyeessä bassoa. Kuva: Jani Saajanaho
Suomessa ”härmäläinen” päätöksenteko
Ravintolamaailmassa Bitter sanoo kuuluvansa siihen kastiin, joka osin ymmärtää rajoitukset. Kuitenkin hän ihmettelee, koska päättäjät ymmärtävät, että korona on tullut jäädäkseen.
Bitter oli järjestävänä tahona vuosi sitten Faktat tiskiin -mielenilmauksessa, jossa kritisoitiin hallituksen toimia ravintola-alan suhteen.
Hän kokee, että asiat ovat siitä hieman parantuneet, mutta hänen mukaansa hallituksen tiedotus on edelleen epäloogista.
– Facebookin ravintoloiden keskusteluryhmissä aina ihmetellään, mitkä ovat tällä hetkellä vallitsevat ravintolarajoitukset missäkin.
Esimerkkinä hän antaa myös perustason, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen alueelliset mittarit, joista piti luopua lainsäädännössä. Nyt nämä samat epidemiatasot näkyvät edelleen voimassa olevissa ravintolarajoituksista.
Hänen mielestään nykyiset päättäjät ovat pelokkaita avaamaan Suomea. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa yökerhot ovat auki normaalisti.
– Suomessa ollaan taas niin härmäläisesti ja takaperoisesti liikkeellä.
Hän tunnustaa faktan, että ravintolat ovat aiheuttaneet paljon tartuntaketjuja ja alkoholi lisää lähikontakteja. Silti hän tuntee, että ravintola- ja tapahtuma-alaa ei pidetä välttämättöminä.
– Hätäratkaisuina ravintolat ja tapahtumat ovat ne, joita ensimmäisenä ruoskitaan rajoituksilla, kun mitään muuta ei keksitä.
Jotkut uskovat, että koronarajoituksilla harjoitetaan alkoholipolitiikkaa. Bitter alkaa itsekin uskoa teoriaa.
Lue lisää: "Meistä on tullut vähän yleinen syntipukki" – STM:n kansliapäällikkö pitää ministeriönsä saamaa kritiikkiä kohtuuttomana
Tulevaisuus iso kysymysmerkki
Vaikka rajoitusten purun odotetaan lisäävän ravintoloiden ja baarien kysyntää varsinkin pikkujoulukauden lähestyttyä, Bitter ei usko innostuksen kestävän kauaa.
Pessimistisenä hän ei luule ihmisten säästäneen rahaa erikseen ravintoloiden takia. Koronan aikana varat ovat vain käytetty eri tavalla.
– Sen sijaan, että keskiolutrahat olisi tuotu ravintoloihin, niin ne on kannettu isoihin marketteihin. Ymmärrykseni mukaan panimoalalla ei ole tällä hetkellä mitään hätää.
Hänen mielestään korona-aika ei ole tuonut ravintola- tai tapahtuma-alalle mitään muuta hyötyä kuin yleisen hygienian parantumisen.
Tulevaisuus monella pienravintolalla ja -yökerholla on iso kysymysmerkki. Mitään takeita tulevaisuudesta ole. Ravintoloitsijat pelkäävät jo uusia rajoituksia, jos koronatilanne muuttuukin huonommaksi.
Bitterin rakkaus ravintolakulttuuriin ja tapahtumiin on pitänyt hänet alalla. Hän myöntää vaikeuksien keskellä ajatelleensa myös toisia työmahdollisuuksia.