Ravintola Härmän Häjyn hurja historia: Henkirikos ja tontille tullut Viron mafia, kertoo ex-omistaja – "Pidin konepistoolia sängyn alla"

Ravintola Härmän Häjyn edellinen omistaja kertoo MTV Uutisille paikan rankoista vuosista ja sen useista rikollisista asiakkaista. 

Kansantaiteilija William Korwenkoski (oikealta nimeltään Arto J. Rinne) omisti Seinäjoella sijaitsevan Härmän Häjy -ravintolan vuodesta 2000 alkaen.

Korwenkoski kertoo MTV Uutisille seuranneensa perustamansa ravintolan nykyisisiä tapahtumia surullisena. 

Ravintolassa sattui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ampumavälikohtaus, jossa loukkaantui viisi ihmistä. Kolmella heistä on poliisin mukaan vakavia vammoja. 

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan ravintolassa on ammuttu useita laukauksia useampien eri henkilöiden toimesta ja useat ravintolassa olleet ovat joutuneet vaaraan. Osa loukkaantuneista on sivullisia, paikalla olleita henkilöitä.

– Perustin aikanaan ravintolan sillä ajatuksella, että siitä tulisi kansanravintola. Tämä toteutuikin, mutta paikka houkutteli myös rikollisia, jotka alkoivat ottamaan paikkaa omaksi kantapaikakseen, Härmän Häjyn entinen omistaja Korwenkoski kertoo.

Korwenkoski päätyi lopulta vuosia myöhemmin myymään Härmän Häjyn. Häneltä kesti kolme vuotta toipua henkisesti rankoista kokemuksistaan ravintoloitsijana. 

– Varsinkin vuodet 2003–2004 olivat varsin hurjaa aikaa. Viron mafia tuli tontille ja vaati suojelusrahaa, Korwenkoski kertoo. Hän sanoo ottaneensa tuolloin yhteyttä poliisiin.

Korwenkosken kertoman mukaan poliisi oli todennut pystyvänsä puuttumaan vasta, kun jotain on sattunut. 

Konepistooli sängyn alla

Korwenkoski kieltäytyi suojelusrahan maksamisesta mafialle, josta seurasi pitkäaikainen väkivallalla uhkailu ja uhkaavat tilanteet. 

Hän kertoo joutuneensa hankkimaan aseistusta suojakseen.

– Sehän meni niin pitkälle, että jouduin nukkumaan konepistooli sängyn alla. Revolveri roikkui töissäkin nahkatakin taskussa, Korwenkoski kertoo.

Erään kerran Korwenkoski oli viettämässä läheisessä ravintolassa iltaa. Korwenkoski kertoo, että neljä tai viisi miestä tuli ovesta sisään ja yritti hyökätä hänen kimppuun potkuin ja lyönnein. Laseja särkyi ja Korwenkosken kasvot olivat lopulta veressä.

– Silloinen tyttöystäväni oli urhea ja asettautui minun ja mafiajätkien väliin, Korwenkoski muistelee. Hän pitää ihmeenä, että selvisi tapahtumasta ilman isompia vammoja.

Muutaman kuukauden jakso vuonna 2003 oli Korwenkosken mukaan erityisen kriittistä aikaa ja hän kertoo esimerkkinä, miten uutena vuotena vuonna 2003 myös poliisi oli suojaamassa Härmän Häjyn lähellä toimintaa. Korwenkoski väittää poliisin olleen tietoinen häntä uhkailevan porukan vaarallisuudesta.  

Korwenkoski muistelee, miten kerran rikospoliisi oli viettämässä Härmän Häjyssä iltaa. Korwenkoski oli kertonut laittomasta aseestaan poliisille. 

– Tuolloin poliisilla oli kampanja, että laittoman aseen sai tuoda poliisille.

Poliisi oli Korwenkosken mukaan ohjeistanut Korwenkoskea kuitenkin pitämään aseen itsellään ja tarvittaessa suojautumaan sen avulla. MTV Uutiset ei pysty vahvistamaan Korwenkosken väitteitä.

"Nimi veti paikalle rikollisia"

Ravintolassa on ammuskeltu ennen eilistä jo aikaisemminkin. Jouluaattona vuonna 2006 Härmän Häjyn edustalla ammuttiin henkilö. Tuomittu ampui uhria käsiaseella ensin vatsaan ja sen jälkeen kolme kertaa jalkoihin. Ampumisen jälkeen mies vielä potkaisi maassa makaavaa uhria päähän. Seinäjoen käräjäoikeus tuomitsi ampujan 12 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankilaan taposta.

Ravintolassa oli Korwenkosken mukaan jatkuvasti pieniä yhteenottoja.

– Paikan nimi veti paikalle rikollisia, Korwenkoski sanoo.

Korwenkoski kertoo miettineensä ravintolan nimeä pitkään ennen perustamista ja nimeksi valikoitui Härmän Häjyt sen historiallisen viittauksen vuoksi. 

Puukkojunkkarit eli häjyt olivat Etelä-Pohjanmaalla enimmäkseen 1800-luvulla esiintyneitä rettelöitsijöitä, joiden keskuudessa tappelut olivat yleisiä. 

– En enää laittaisi samaa nimeä hehkuttamaan häjyjen historiaa. Asiakkaat ihailivat Isotalon Anttia ja Rannanjärveä, Korwenkoski sanoo.

Antti Isotalo ja Antti Rannanjärvi olivat häjyjen silloisia johtohahmoja, jotka elivät rikollista elämää.

Ravintola jatkaa nykyisin toimintaa uudessa omistuksessa, mutta samalla nimellä.

Visit Seinäjoki -sivuilla ravintolan kerrotaan tarjoavan "takuuvarmaa pohjalaista meininkiä Seinäjoen keskustassa, lähellä Matkakeskusta".

Reilu sadan neliömetrin kokoisessa ravintolassa on noin 58 asiakaspaikkaa. Lisäksi kesäaikaan terassille mahtuu 20 ihmistä. Sisustuksessa on elementtejä vanhalta ajalta, kuten pölkky, jossa on kehotus jättää puukko siihen. 

Henkinen toipuminen kesti pitkään

Härmän Häjyn ravintolatoiminnasta luopumisen jälkeen Korwenkoski kertoo joutuneensa toipumaan tapahtumista hyvin pitkään. 

– Henkinen toipuminen tapahtumista vei kolme vuotta ja säpsähtelin tuolloin pienemmistäkin rasahduksista, Korwenkoski kertoo. 

Nykyisin hän asuu Etelä-Suomessa, jonne hän muutti myytyään ravintolatoiminnan. 

MTV Uutisten tietojen mukaan Härmän Häjyn liiketoiminta on tällä hetkellä myynnissä.

30.7.2024 kello 15.55 Juttuun lisätty lause kohtaan, jossa Korwenkoski kertoo poliisin toiminnasta: MTV Uutiset ei pysty vahvistamaan Korwenkosken väitteitä.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat