Avataanko ravintolat kaikkialla Suomessa yhtä aikaa vai ei? Muun muassa tästä ei vielä keskiviikkona kuultu hallituksen päätöstä noin neljä tuntia kestäneiden neuvottelujen päätteeksi. Neuvottelut jatkuvat ensi viikon tiistaina.
Lakia valmistelevassa sosiaali- ja terveysministeriössä on tiettävästi lähdetty siitä, että ravintoloita avattaisiin joillakin alueilla aiemmin kuin toisilla, koska epidemiatilanne on erilainen eri puolilla Suomea.
Hallitus on linjannut, että ravintoloiden sulkemista kuten muitakin rajoituksia puretaan hallitusti ja portaittain hybridistrategian mukaisesti eli yhä enemmän epidemiologisen tilanteen perusteella.
STT:n tietojen mukaan muun muassa tästä syystä valmistelussa on lähdetty siitä, että ravintolat avataan tartuntatautilain perusteella. Tartuntatautilaki mahdollistaa paremmin alueellisen arvioinnin kuin laki majoitus- ja ravitsemistoiminnasta, jonka perusteella ravintolat 4. huhtikuuta suljettiin.
Esimerkiksi vihreiden ministerit sisäministeri Maria Ohisalo ja ulkoministeri Pekka Haavisto suhtautuivat neuvotteluihin mennessään epäilevästi siihen, että ravintoloita avattaisiin eri aikaan eri alueilla.
– Ehkä olisi asiakkaiden, kansalaisten kannalta selkeä, että koko maa menisi näissä yhdessä rytmissä, Haavisto arveli ennen neuvotteluita.
Sen sijaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Anu Vehviläinen sanoi eduskunnassa STT:lle, että jos säädöspohja antaa myöten alueelliselle harkinnalle, sitä olisi hyvä jatkotyössä saada käyttöön.
Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta puolsi taannoin ravintoloiden sulkemista muun muassa sillä edellytyksellä, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.
Lue myös: Yritystukipaketista sopu! MTV Uutisten tiedot: Rahaa tulossa 2000–200 000 euroa yritystä kohden
Yökerhot saattavat pysyä pitempään suljettuina
Hallitus pohti neuvotteluissa keinoja, miten ravintoloita voidaan avata turvallisesti asiakkaille kesäkuun alusta alkaen. Se tietää todennäköisesti rajauksia asiakasmääriin ja aukioloaikoihin.
Asiakkaiden tulisi ennen kaikkea itse huolehtia turvaväleistä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi ennen neuvotteluita, ettei poliisilla ole resursseja valvoa, että ravintoloissa noudatetaan turvavälejä.
STT:n tietojen mukaan lähtökohta on, että asiakasmäärää ei ainakaan rajoiteta pienemmäksi kuin puoleen nykyisestä lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Näin on tehty myös ulkomailla, joiden käytännöistä on valmistelussa otettu mallia.
Lisäksi asiakkaiden tulisi pysyä pelkästään istumapaikoilla. Näin on esimerkiksi Ruotsissa. Esillä neuvotteluissa on tiettävästi ollut myös muun muassa, että alkoholia saisi tarjoilla iltayhdeksään saakka, mutta asetuksella tarjoilua voisi siitä myöhentääkin.
Todennäköistä myös on, että esimerkiksi yökerhot saavat avata ovensa myöhemmin kuin kahvilat, ruokaravintolat ja pubit, joissa turvaväleistä on helpompi huolehtia.