Ravintoloissa saa anniskella alkoholia kesäkuusta eteenpäin kello 22 asti. Hallitus on sopimassa, että ravintolat menisivät kiinni kello 23.
Aiemmin esillä oli malli, jossa sekä anniskelu- että aukioloajat olisivat päättyneet tuntia aiemmin.
MTV Uutisten tietojen mukaan terassien asiakasmäärää ei aiota rajoittaa. Esimerkiksi satapaikkaiselle terassille voi ottaa saman määrän asiakkaita.
Hallituksessa suurin vääntö on koskenut asiakasmääria. SDP on halunnut puolittaa asiakaspaikkojen määrän riippumatta ravintolan koosta. Tämä on keskustan mukaan outo vaatimus.
– Useampi pieni ruokaravintola ei tule toimeen, jos paikkoja rajataan liikaa, todetaan MTV Uutisille.
MTV uutisten tietojen mukaan hallitus on kuitenkin sopinut, että sisällä ravintolapaikoista saisi täyttää vain puolet.
Hallitus on hakenut koko viikonlopun ajan sopua ravintoloiden avaamisesta kesäkuussa. Hallitus aloittaa neuvottelunsa huomenna kymmeneltä Säätytalolla. Ravintoloiden säätelypaketti on jo pitkällä.
Heti neuvottelujen jälkeen on tarkoitus pitää valtioneuvoston yleisistunto, jossa lakiesitys annetaan eduskunnalle. Eduskunta käy jo tiistaina lähetekeskustelun ravintoloiden avaamisesta. Esittelevänä ministerinä toimii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Yökerhoa ei ole määritelty laissa
Hallituksessa on myös keskusteltu siitä, voidaanko yökerhot edelleen pitää kiinni, vaikka muut ravintolat saavat avata ovensa. Yökerhoa ei ole kuitenkaan määritelty laissa ja se tekee asian ongelmalliseksi.
MTV uutisten tietojen mukaan yökerhot pysyvät kiinni. Pelkona on, että koronavirus lähtisi tiiviissä tilassa leviämään muita paikkoja helpommin.
Alueelliset rajoitukset mahdollisia?
Myös alueelliset rajoitukset ovat puhututtaneet hallituksen sisällä. Ravintoloiden sulkemisen yhteydessä perustuslakivaliokunnan kanta oli, että rajoituksia pitäisi voida purkaa eri tahdissa eri alueilla.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan alueelliset ratkaisut olisivat mahdollisia, jos tauti lähtee leviämään uudelleen.
– Joissain sairaanhoitopiireissä ei ole ollut ainuttakaan tartuntaa pariin viikkoon. Tartuntatautilain nojalla voisi myös tehdä alueellisia rajoituksia, jos epidemia lähtee uudestaan leviämään, Ojala-Niemelä totesi MTV Uutisille.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että hallitus palaa mahdollisiin alueellisiin rajoituksiin myöhemmässä vaiheessa.
Perustuslakivaliokunnassa kova työ edessä
Hallituksen lakiesitys ravintoloiden avaamisesta käsitellään keskiviikkona perustuslakivaliokunnassa. Perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos Matti Marttunen arvosteli nopeaa aikataulua tänään Twitterissä.
MTV uutisten haastattelema perustuslakivaliokunnan jäsen on samaa mieltä Marttusen kritiikistä.
– Voi hyvin olla että esitys vaatii enemmän aikaa perustuslakivaliokunnassa. Tässä pitää ottaa kantaa siihen puuttuvatko nämä rajoitukset liikaa elinkeinovapauteen.
Helatorstai vaikuttaa myös lakiesityksen käsittelyyn. Perustuslakivaliokunta ei alustavien suunnitelmien mukaan kokoonnu enää tämän viikon loppupuolella.
Lakiesitys ravintoloiden avaamisesta pitää olla eduskunnan toisessa käsittelyssä ensi viikolla, jotta se ehtii presidentin esittelyyn ennen 1.6. Jos lakiesitys ei astu voimaan ennen kesäkuun alkua, yritykset voivat avata ovensa ilman niihin kohdistuvia rajoituksia.