Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) oli vielä viime syksynä voimakkaasti Fennovoiman ydinvoimalaa vastaan. Nyt takki näyttää kääntyneen.
Keskustalainen elinkeinoministeri Olli Rehn kirjoitti syksyllä 2014 blogissaan, että Fennovoiman ja Rosatomin yhteistyö voisi olla uusi teollisuuspolitiikan pohjakosketus Suomessa. Rehnin blogia ei enää löydy miehen vaalisivuilta, mutta sen voi lukea internet-arkistosta.
5. elokuuta 2015 Rehn kuitenkin ilmoitti, että Fennovoiman voimalan valmistelu jatkuu.
– Hakemuksen käsittelyä jatketaan nyt normaalisti, mikä sisältää myös lausuntokierroksen. Tähän menee aikaa parisen vuotta, Rehn sanoi.
Viime syksyn blogissaan Rehn muistutti, että Euroopan parlamentti kehottaa, että unionin jäsenvaltiot peruuttavat Venäjän kanssa suunnittelemansa energia-alan sopimukset.
"Rujo investointi"
Rehn antoi voimalahankkeelle blogissaan kylmää kyytiä.
"Merkit viittaavat nyt siihen, että tästä Rosatom-sopasta on kehkeytymässä uusi ja vakava energia- ja teollisuuspoliittinen pohjakosketus. Uuteen venäläiseen ydinvoimaan tehtävä, taloudellisesti epävarma ja poliittisesti rujo investointi tulee myös syrjäyttämään vuosikausiksi tarpeelliset investoinnit uusiutuvaan, vihreään energiaan. Tätä menoa Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka samalla putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla."
Syksyllä 2014 Rehn painotti, että suomalainen teollisuus voi saada riittävästi energiaa, vaikkei Fennovoiman ydinvoimalaa rakennettaisi.
Elokuussa 2015 ministeri Rehn tarkasteli Fennovoimaa kansallisena etuna.
– On tärkeää, että energiakysymyksiä katsotaan pitkällä aikavälillä, pitkällä aikajänteellä, koska kyseessä on kymmenien vuosien ratkaisuista. Kaikki muutkin EU-maat huolehtivat kansallisista intresseistään ja niin myös Suomi.
Syyskuussa 2014 Rehn oli vielä valmis hautaamaan koko ydinvoimalan.
"Ehkä tämä ei olisi vieläkään liian myöhäistä, jos järki nyt voittaisi."