Reijo raivostui siivelläeläjiin ja liimasi Ku Klux Klanin tarran taksiinsa – "Olen rasisti, mutta se ei millään tavalla liity ihonväriin tai etniseen taustaan"

8:57img
Julkaistu 12.11.2018 14:32
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Ilta-Sanomat kertoi eilen helsinkiläisestä Reijo-nimisestä taksiyrittäjästä, joka oli liimannut äärijärjestö Ku Klux Klanin logoa esittävän tarran taksinsa takaosaan. Nyt tarra on poistettu autosta, mutta yrittäjän yhteistyö kyytienvälittäjän kanssa on vaakalaudalla.

Video: Taksiala vapautui, mikä muuttui?

Yrittäjä itse kiistää tarran olevan rasistinen tai edes Ku Klux Klanin logo. Hän sanoo siitä huolimatta olevansa rasisti.

Valokuvan Ilta-Sanomille lähettänyt lukija kuvaili tarraa ”todella loukkaavaksi”.

Reijo kertoo MTV Uutisille, ettei osannut odottaa tarran nousevan uutisaiheeksi.

– En ikimaailmassa olisi osannut odottaa, että tarrasta tulee tällaista kohua. Kovasti ihmettelen sitä, että moinen kohu on nostettu asiasta, Reijo sanoo.

Tarra viisi vuotta autossa

Hän kertoo, että tarra oli autossa miltei viisi vuotta, eikä siitä tähän asti ole koitunut ongelmia.

– Tarra on ollut siinä siitä lähtien, kun auto rekisteröitiin minun nimiini, eli itsenäisyyspäivän aatosta vuonna 2013.

Reijon mukaan tarra on nyt poistettu autosta. Hänelle kyytejä välittävä Lähitaksi Oy vahvistaa asian MTV Uutisille.

– Laadunvalvontamme on tavoittanut kyseisen auton kuljettajan ja hän kertoi, että tarra on eilisiltana poistettu autosta, kertoo Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen.

Sanoo olevansa "rasisti", mutta...

Reijo kertoo MTV Uutisille liimanneensa tarran autoonsa, koska koki joutuneensa hyväksikäytön uhriksi alaistensa taholta. Tällä hän tarkoittaa sovittujen työvuorojen tekemättä jättämistä ja ongelmia rahojen tilityksissä.

– Minulla on ollut töissä kolme somalia ja kaikkiaan neljä maahanmuuttajataustaista. Jokaisen kanssa on ollut ongelmia.

Reijo itse sanoo olevansa rasisti, mutta painottaa, ettei hän kuitenkaan halua syrjiä ketään ihonvärin tai uskonnon perusteella.

– Olen todennut, että olen rasisti, mutta se ei millään tavalla liity ihonväriin tai etniseen taustaan, vaan siihen, miten kukakin hoitaa hommansa. En hyväksy lainkaan siivelläeläjiä. Jos elää yhteiskunnassa ja hoitaa yhteiskunnalliset veloitteensa, kaikki on hyvin, mutta siivelläelämistä en voi ymmärtää.

Hän myöntää, ettei hänen käsityksensä rasismin sisällöstä välttämättä vastaa sanan yleensä ymmärrettyä merkitystä.

– Jos olisin rasisti sillä tavalla, kuin se yleensä käsitetään, niin minulla tuskin olisi ollut kolmea somalia töissä. Aika varmaa olisi, että olisin sanonut "lähtekää nostelemaan" siinä vaiheessa, kun he kysyivät työpaikkaa. Ilmeisesti minulla on sitten hieman erilainen käsitys sanasta rasismi kuin muilla.

"Ihmisellä itsellään on väliä"

Reijo sanoo olevansa kristitty. Hän kertoo kunnioittavansa kaikkia uskontoja.

– Olen itse uskovainen. Niin kauan kun minulla on ollut taksi, niin jokaisessa autossani on riippunut rippiristini sisäpeilissä. Se ei ole pahoittanut kenenkään mieltä. Kunniotian sitä, että ihmisellä on usko johonkin. En katso sitä, että onko se juutainen, muslimi tai kristitty. Pääasia on se, että on se usko. Sillä ei ole niin väliä, mikä se usko on. Ihmisellä itsellään on väliä, Reijo sanoo.

Reijo sanoo, ettei hänen tarkoituksenaan edes ollut pitää esillä Ku Klux Klanin tunnusta.

– Se ei ole Ku Klux Klanin logo. Kyseessä on verenpisararisti. Tunnusta käytettiin jo aikoinaan, kun kristinuskoa levitettiin maailmalle. Ristin ritatit tunnistautivat sillä merkillä. Useita satoja vuosia tunnuksen käyttöönoton jälkeen sen otti myös Ku Klux Klan käyttöön.

"Periaatteiden ja arvojen vastainen"

Pentikäisen mukaan Lähitaksi ei ole tavoittanut vielä itse yrittäjää, joten yhtiö ei ole päässyt vielä keskustelemaan heidän liiketoimintasuhteensa tulevaisuudesta.

– Itsestäänselvää on se, että autoon laitettu sangen rasistinen merkki on Lähitaksin periaatteiden ja arvojen vastainen. Missään nimessä tuollaisia merkkejä ei saa olla Lähitaksin taksissa eikä missään muussakaan ajoneuvossa. Emme hyväksy tuollaista missään muodossa, Pentikäinen sanoo MTV Uutisille.

Pentikäinen ei osaa vielä sanoa, voiko yrittäjä jatkaa yhteistyötä Lähitaksin kanssa. Joka tapauksessa Lähitaksi aikoo käydä Reijon kanssa vakavan arvokeskustelun.

– Meillä on kyseisen yrittäjän, kuten kaikkien yrittäjiemme kanssa palvelusopimus, jossa sovitaan pelissäännöt puolin ja toisin ja tällaista toimintaa peilataan sopimusehtoja vastaan. Otamme kyseisen yrittäjän seuraavaksi keskusteluun. Tässä on käytävä arvokeskustelu. Onko meillä yrittäjän kanssa yhteiset arvot, jotta voimme jatkaa yhteistyötä?

Reijo sanoo, ettei häneen ole oltu yhteydessä Lähitaksista vielä maanataihin puoleenpäivään mennessä. Hän on kuitenkin luottavainen yhteistyön jatkon suhteen.

– En näe mitään syytä, miksi yhteistyö ei tulisi jatkumaan. Se on moitteettomasti jatkunut jo pitkän matkaa toistakymmentä vuotta, Reijo sanoo.

Etelän salaseura kohdistaa vihansa maahanmuuttajiin

Reijon autoonsa liimaamassa tarrassa on kuvattuna tunnus, jossa on punaisen kiekon päällä valkoinen risti. Ristin keskikohdassa on veripisara. Ku Klux Klan on käyttänyt samaa tunnusta.

Rasistinen ja väkivaltaa käyttävä äärijärjestö Ku Klux Klan perustettiin alun perin joko vuonna 1865 tai 1866 Tennesseessä. Perustajat olivat sisällissodan tappiosta katkeroituneita etelävaltioiden upseereja.

Järjestön tarkoituksena oli jatkaa vastarintaa Yhdysvaltojen etelää miehittäviä pohjoisvaltioiden joukkoja vastaan sissisodan ja terrorin keinoja käyttäen sekä säilyttää valkoinen ylivalta kaksi vuotta aiemmin tapahtuneesta orjien vapauttamisesta huolimatta. Merkittävä toimintamuoto oli vapautettujen afrikkalaistaustaisten lynkkaaminen.

Alkuperäisen Ku Klux Klanin toiminta tukahdutettiin 1870-luvun alkuun mennessä, mutta sen nimeä käyttäviä ja työn jatkajiksi ilmoittautuvia järjestöjä toimii yhä Yhdysvalloissa.

Nyttemmin Ku Klux Klan on keskittynyt vastustamaan muun muassa maahanmuuttoa ja homoseksuaalisuutta. Valkoisen ylivallan kannattaminen on säilynyt järjestössä keskeisessä roolissa.

Tuoreimmat aiheesta

Taksit