Reino on saapunut jo 7 vuoden ajan kesäksi Hannan pihaan: "Oli pakko laittaa sellainen varoitus"

1:44imgKATSO MYÖS: Tiesitkö, että käärmeilläkin on sekä häntä että kaula? Kuningaspyton Calypso esitteli MTV Uutisille, missä käärmeen häntä sijaitsee!
Julkaistu 02.08.2023 12:00

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Jo seitsemän vuoden ajan Reino-rantakäärme on tuonut kesän Hanna Walleniuksen perheelle. Luikertavan naapurin kuvat auttavat käärmekammosta kärsiviä somessa. 

Hannan perheessä kesä alkaa vasta sitten, kun Reino on tullut takaisin.

– Tämän kesän se on mennyt vähän paikasta toiseen. Ennen sen näki aina tuossa portaalla, ei oikeastaan muualla. Tänä kesänä se on ollut esimerkiksi kasvihuoneessa seurana vähän väliä, Hanna Wallenius, 34, kuvailee.

"Se", eli Reino, siis rantakäärme. Tavataan Walleniuksen pihapiirissä paitsi omalla portaallaan, myös keskellä liiterin lattiaa.

– Pitää katsoa jalkoihin, ettei vahingossa astu päälle.

Lue myös: Eläinlääkäri neuvoo miten toimia, jos kyy puree koiraa: Ei tulehduskipulääkettä ja kyypakkaus vain yhdessä tapauksessa

Reino livahti naapurustoon puukuorman mukana

Perhe asuu Etelä-Savossa, Walleniuksen sanoin korvessa. Vanhan maalaistilan lähellä ei ole naapureita. Noin seitsemän vuoden ajan yksi yksinäinen rantakäärme kuitenkin on ilmaantunut liiterin portaalle.

– Sanomme, että se on Reinon oma porras. Portaan luona on sellainen kolo, jossa se on, jos on vaikka sapuskoinut ja haluaa olla rauhassa.  

Reino omalla rappusellaan. Karkuun ei ole kiire.Reino omalla rappusellaan. Karkuun ei ole kiire.Hanna Wallenius

Reino viihtyy yllättävän hyvin, kun ottaa huomioon, että se ei oikeastaan valinnut asua pihapiirissä.

– Emme olleet asuneet täällä vuottakaan, kun saimme puukuorman lammen rannasta. Täällä ei kukaan ollut ennen nähnyt yhtään käärmettä, ikinä, Wallenius muistaa.

Lue myös: Nova-koira valloitti somen: Moni ei ole koskaan nähnyt tämän rotuista pentua

Aluksi Reinostakin nähtiin vain hännänpää. Wallenius ehti nähdä, miten tumma hahmo vilahti puukuorman vierestä liiterin rappusen väliin. 

– Kävin tuoliin istumaan siihen viereen ja odotin, koska se ilmaantuu, että näkisi, onko kyseessä kyykäärme vai rantakäärme. Jos se olisi ollut kyy, se olisi pitänyt pyydystää ja siirtää takaisin lammelle. Se ei olisi saanut jäädä tähän asustelemaan, Wallenius naurahtaa.

Lopulta Reino kurkkasi. Kirkkaanvaaleat pilkut niskassa paistoivat pitkälle ja paljastivat rantakäärmeen.

Päätös oli tehty. Luikero sai jäädä.

Kerroimme Reinosta myös 2019.

"Pari kertaa se on painanut kasvihuoneella hirveää kyytiä vastaan"

Vuosikaudet Reino on ilmaantunut joka kevät samalle portaalle, jonka alle ensimmäisellä kerralla luikahti. Vuosien varrella käärme on tullut reippaammaksi.

– Olen koittanut kysellä luonnonvaraisista käärmeistä tietäviltä, voiko olla niin, että se tunnistaa meidät. Se menee kuitenkin vieraita piiloon. Minä aina touhotan tuossa ja tuntuu, että se on eniten meikäläiseen tottunut, Wallenius pohtii.

– Pari kertaa se on painanut kasvihuoneella hirveää kyytiä vastaan niin, että se on säikähtänyt minua ja minä sitä. En tiedä, onko se siellä myyräjahdissa.

Lue myös: Kaarlo-korppi seurasi ihmistä ja "jutteli" vienosti – käytöksen taustalla valitettava tarina: "Paitsi kiellettyä, myös älytöntä ja todella surullista"

Reinoja on varmuudella vain yksi. Wallenius perheineen osaa jo tunnistaa hiljaisen naapurinsa.

– Kun sitä oli seurannut useamman vuoden, huomasimme, että sen pilkut alkoivat haalenemaan: aluksi ne olivat valkoiset, nyt niitä hädin tuskin huomaa, Wallenius kuvaa.

Toinenkin tunnistettava piirre on: Reino on retkillään menettänyt hännänpäänsä.

– Siitä sen ainakin tunnistaa, että hännänpää on vähän amputoidun näköinen. En tiedä, onko joku nappaissut, vai onko nahanluonti mennyt pieleen. Jos luominen ei onnistu kunnolla, hännänpää voi tipahtaa nahan mukana pois. 

Rantakäärme eli natrix natrix

  • Rauhoitettu laji

  • Suomen suurin käärme

  • Pituus 75–90 cm, suurin suomalaisyksilö 135cm

  • Selkäpuolelta oliivinvihreä, harmaanvihreä tai ruskeanharmaa. Kaulalla kellertävät läiskät. Voi olla myös kokomusta. Ei sahalaitaa, kuten kyyllä. 

  • Myrkytön, ihmiselle vaaraton

  • Päiväaktiivinen, paistattelee pitkiäkin aikoja paikallaan 

  • Syö sammakkoeläimiä, kaloja, jyrsijöitä, jopa linnunpoikasia

  • Horrostaa elo-syyskuusta huhti-toukokuulle

Lähde: Laji.fi

Reino makoilee portaalla, ihmettelee ja tulee toisinaan lähellekin

Kun Reino ilmaantui pihaan, Walleniuksen poika oli vielä vaunuissa. Nyt lapsi pyöräilee pihassa käärmeen tarkan katseen alla. 

– Reino makoilee portaalla ja nostaa päätä, ihmettelee ja jatkaa sitten loikoilua. Se vaihtaa vähän paikkaa ja asentoa, Wallenius kuvaa.

Nurmikon leikkaamisesta käärme ei pidä. Jos leikkurin käynnistää, Reino häipyy sukkelaan omaan piilopaikkaansa. Muutoin se sietää puutarhan kesätoimia verrattain hyvin.

Lähikontaktiinkin on päästy.

– Yksi päivä olin vettä ottamassa ja luulin, että heinä osui varpaaseen. Kun sain astian täytettyä, huomasinkin, että Reino oli siinä kyttäämässä. Se koitti kiivetä vesiastiaan, että mitä oikein teen.

Lue myös: Otto on papukaija, joka puhuu sujuvaa Turun murretta – nämä sanat vetivät omistaja-Lailan sanattomaksi: "Tulee melkein itku"

Lämpimällä säällä Reino ottaa aurinkoa, mutta liian kuuma ei saa olla. Helteillä käärme makailee piiloissaan, kunnes ilmaantuu illalla ihailtavaksi.

– Välillä se on melkein viikonkin jossain ja tulee taas takaisin. En tiedä, missä se käy, vai onko se nahanluonnin ajan jossakin. Esimerkiksi eilen se oli saman päivän aikana kasvihuoneessa, liiterissä ja tuossa portaalla. Voisi sanoa, että joka päivä sen näkee.

Pihaan on kaiken varalta pantu kyltti, joka kertoo, että lähistöllä elelee käärme. 

– Kaikki eivät ole käärmeiden ystäviä, ja sitten he kävelevät tuosta portaalta ja myöhemmin saavat kuulla, että siellä asuu käärme. Siinä saa melkein slaagin. Oli pakko laittaa sellainen varoitus, Wallenius kuvaa.

Reino kasvihuoneen ikkunalla. "Tämän lähemmäs Reinoa tuskin pääsee, omasta aloitteesta."Reino kasvihuoneen ikkunalla. "Tämän lähemmäs Reinoa tuskin pääsee omasta aloitteesta."Hanna Wallenius

Reinoa ei ruokita tai hoideta – "on esimerkiksi kysytty, mitä Reino syö"

Reino ei ole lemmikki, vaan eräänlainen villi naapuri. Walleniuksen perhe ei ruoki sitä tai muuten puutu sen elämään.

– Minulta on esimerkiksi kysytty, mitä Reino syö. Enhän minä muuta tiedä kuin mitä Google sanoo: myyriä, sammakoita, kalaa, jos olisi. Kyllä Reinosta näkee, kun se on syönyt, Wallenius kuvailee.

– Moni kysyy, saako Reinoa koskea. Olen vastannut, että kyllähän siihen varmasti voisi koskea, mutten siltikään koske. Ei se siitä varmasti tykkää. En lähde kiusaamaan. 

Toisinaan, kun Reino lämmittelee kasvihuoneen ikkunalasin takana, Wallenius saattaa hipaista lasia sormellaan. Se on vähän kuin silittäisi.

Lue myös: Sureeko koira kuollutta kaveriaan tai lintu menehtynyttä poikastaan? Tutkija kertoo vastauksen, jota et ehkä kestä kuulla: "Nämä ovat vaikeita kysymyksiä"

Reino auttaa käärmepelkoisia: "Se on mielestäni aika iso juttu"

Se jokin Reinossa on. Niin Wallenius ajattelee.

Ja selvästi muutkin. Reinon Facebook-sivulla on jo yli tuhat seuraajaa. 

– Idea lähti siitä, että jaan somen luontoryhmissä silloin tällöin kuvia ja kerron vähän Reinosta. Moni tajusi, että sama otus tulee meidän rappusellemme joka vuosi. He alkoivat pyytää, että tekisin omat sivut sille, Wallenius kuvaa.

Tuurilla käärmeisiin voi törmätä Suomen luonnossa. Arka luikertelija kuitenkin yleensä piiloutuu ihmisaskelet kuullessaan. Kenties siksi Reinon elämässä on tenhoa.

– Kerron mielelläni Reinosta, koska huomaan, että ihmisillä on aika paljon käärmepelkoa, Wallenius sanoo.

"Ai mitä? Joo vatsa on täynnä kiitos kysymästä. Seuraavaks meen ruokalevolle ainakin viikoks", Reino toteaa Facebook-sivullaan."Ai mitä? Joo, vatsa on täynnä, kiitos kysymästä. Seuraavaks meen ruokalevolle ainakin viikoks", Reino toteaa Facebook-sivullaan.Hanna Wallenius

Kun uutinen kyyn rauhoittamisesta Suomessa julkaistiin keväällä 2023, moni tuli kaapista käärmevihansa kanssa. Reino ei onneksi ole saanut kuviinsa asiattomia kommentteja – päinvastoin. 

– Reinon sivulla moni on kiitellyt, että se on lieventänyt käärmepelkoa, tai pelko on lähtenyt jopa kokonaan. Se on mielestäni aika iso juttu, Wallenius sanoo.

– Olen sitä nauranutkin, että tämän kun olisin aikanaan tiennyt, Reinon sivun nimen olisi pitänyt olla "terapiakäärme". 

Kuvissaan Reino on käärmemäinen, mutta kuitenkin lähestyttävä – jopa söpö. 

– Moni on sanonut, että kun Reinon kuvia katsoo, kammoksuminen lieventyy. Se on niin lempeän oloinen. Se ei ole iljettävä. Monesti se ikään kuin poseeraakin, Wallenius sanoo.

Liekö syy ihanuuteen kamerassa, vai sittenkin kuvauksen kohteessa?

– En tiedä, mikä siitä sellaisen tekee, mutta mukavaahan se on. Luontoryhmissäkin kommentoidaan, että Reino on jotenkin symppis. Ja mukavaa, että ihmisiä kiinnostaa.

Aiemmin Walleniuksen oma mies pelkäsi käärmeitä. Reino on muuttanut senkin.

– Alkujaan oli ongelmia elää samassa pihapiirissä, mutta nopeasti sen huomasi, ettei Reinossa ole mitään vaaraa. Sitä on hauskaa seurailla. Pelko on lähtenyt.

Lue myös: Oravalle iski jano Marjun pihalla – kuvan nähtyäsi ymmärrät, miksi eläimiä auttavaa keppikikkaa ei kannata unohtaa

Lue myös: Otto-corgi päästettiin pihalle aamupissalle – pian tuli töppöjalkoihin vipinää

Katso myös: Rantakäärme vieraili Tiinan mökissä ja loi nahat astiakaapissa

0:36img"Se oli hienosti kietonut häntänsä", Tiina kuvaili.

Tuoreimmat aiheesta

Käärmeet