Reippaan ja iloisen Joonan, 5, itkun ja kiukun syyksi paljastui borrelioosi – Äiti varoittaa muita: "Luottakaa äidinvaistoon"

Espoolaisäiti kehottaa kaikkia vanhempia tarkastamaan lapsensa huolella mahdollisten punkin puremien varalta. 

Punkit levittävät borrelioosin lisäksi myös puutiaisaivotulehdusta, johon ei ole parannuskeinoa. Timo joutui tartunnan vuoksi pysyvästi pyörätuoliin kuusi vuotta sitten. Katso video! 

Tavallisesti energinen ja leikkisä 5-vuotias Joona oli ollut useamman päivän itkuinen ja kiukkuinen. Tiistai-iltana saunassa poika valitteli jalan kirvelevän. 

– Katsoin Joonan jalkaa ja polvitaipeen takana oli sellainen punainen lapsen kämmenen kokoinen läntti, joka oli selkeästi punainen ja melko pyöreä sekä hieman turvonnut, Joonan äiti Satu Kaksonen kuvailee parin viikon takaisia tapahtumia. 

Perhe oli ollut samana päivänä uimassa Matinkylässä Espoossa, ja Kaksonen arvioi aluksi kyseessä olevan jonkinlainen tulehdus. 

– Sitten mä tajusin, että ei herrajestas, tämähän on borrelioosi.

Tunnistaminen muutamassa sekuntissa

Perhe lähti miltei siltä istumalta lääkäriin, jossa äidin arvioi osottautui oikeaksi. 

– Lääkäri katsoi länttiä ehkä kaksi sekunttia ja sanoi, että tämä on borrelioosi, Kaksonen kuvailee lääkärikäyntiä.

Mitä tehdä, jos punkki on purrut?

  • Poista punkki välittömästi. Mitä pidempään se on kiinnittyneenä iholla, sitä suurempi on borrelian tartuntariski ihmiseen. Suositeltava tapa poistaa punkki on tarttua sitä niin läheltä ihoa kuin mahdollista esimerkiksi pinseteillä tai punkinpoimijalla ja vetämällä se suoraan pois, jotta punkin suuosot eivät jää ihoon
  • Puhdista haava desinfektioaineella, ja pese kädet vedellä ja saippualla
  • Seuraa punkin purema-aluetta, jos siihen muodostuu punoittavaa ihottumaa tai ilmaantuu yleisoireita, on hakeuduttava lääkäriin. 
  • Lähde: THL

Itse punkkia äiti ei saunan jälkeen tehdyssä tarkastuksessa tai myöhemminkään löytänyt. Kaksonen huomasikin vasta myöhemmin, mistä kohtaa punkki oli Joonaa purrut. 

Nymfia ei helposti huomaa

Espoolaisäiti arvioi, että kyseessä on saattanut olla niin sanottu nymfi. 

Nymfi on punkkien ei-sukukypsä nuoruusvaihe. Mitaltaan nämä nuoruusvaiheen punkit ovat koolta 1–2 millimetrin kokoisia. Ne levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta kuten aikuisetkin punkit. 

Nymfin pienen koon vuoksi purama saattaa jäädä huomaamatta, Punkkiklinikka arvioi. 

Lääkkeet ovat tehneet tehtävänsä

Lääkkeeksi Joonalle määrättiin kahden viikon antibiottikuuri. Äidin mukaan antibiootit ovat tehneet tehtävänsä, – poika on taas oma leikkisä ja iloinen itsensä. 

– Leikit jatkuvat ulkosalla ja lääkkeet ovat purreet hyvin. Heti vuorokauden päästä lääkekuurin alkamisesta näytti jo siltä, että Joonan olo oli jo kohentunut. 

Avoimeksi kysymykseksi on jäämässä se, mistä punkin purema tuli. Äidin mukaan pureman on täytynyt tulla jostain Espoon alueelta, sillä perhe ei ole liikkunut kaupungin ulkopuolella. 

Vaihtoehdoiksi Kaksonen esittää päiväkodin metsäretkiä tai perheen retkiä puistoon. 

"Luottakaa äidinvaistoon"

Kaksonen toivookin perheensä tarinan herättälevän ihmisiä hoitamattoman borrelioosin vaaroihin. Hän kehottaa vanhempia myös luottamaan vaistoonsa, mikäli lapsen ihoon ilmestyy kummallinen läikkä. 

– Pitää olla tarkkana ja katsoa pienokaisensa joka päivä tarkasti läpi. Punkki ja purema voivat olla niin pieniä, ettei niitä heti näe. 

Äiti kehottaa myös luottamaan lääkärin antamaan neuvoon tehdä täystarkastus lapsille. Erityisesti taipeet ja hiusraja on hyvä tarkistaa tarkalla silmällä. 

Äiti on luottavainen tulevaan, sillä Joonan lääkitys aloitettiin ajoissa. Hänen mukaansa lapsen tuntemuksiin tulee luottaa. 

– Jälkiseuraamukset voivat olla aika rajuja, jos mahdolliseen punkin puremaan ei reagoida ajoissa, Kaksonen summaa.  

Lue myös:

    Uusimmat