7-vuotias Jenna alkoi oireilla metsäretken jälkeen – Heidi-äiti jakoi pelottavan varoituksen: ”Opin punkeista enemmän kuin koskaan halusin”

Näin etsit punkkeja koiran turkista 2:02
Videolla näytetään, miten punkkeja etsitään koiran turkista.

Yhdysvaltalaisäiti varoittaa Facebookissa jakamassaan päivityksessä luonnossa lymyilevistä punkeista. CBS-uutiskanavan haastattelussa virheistään oppinut nainen peräänkuuluttaa vanhemmilta huolellisuutta punkkien poistamisessa.

Coloradolaisen Heidi Ganahlin 7-vuotiaan Jenna-tyttären ensimmäinen yö luonnonhelmassa pelästytti lapsen niin, ettei hän halua enää ikinä mennä metsään.

Jenna sai nimittäin tuliaisiksi retkeltä punkkeja, joiden puremat aiheuttivat harvinaisen punkkihalvauksen.

Oireet alkoivat punkkien poistamisesta huolimatta

Heidi kirjoittaa Facebook-päivityksessään löytäneensä Jennan hiuksista pari punkkia lapsen palattua retkeltään. Äiti poisti punkit tyttärensä päästä tottunein ottein. Perhe-elämä jatkui tavalliseen tapaan, kunnes muutaman päivän kuluttua Jenna muuttui huonovointiseksi. Lapsen iholle nousi ihottumaa.

Lääkärit eivät Heidin mukaan pitäneet Jennan oireita merkittävinä. Heidin vaistot kuitenkin heräsivät, kun Jennan vointi ei muuttunut paremmaksi päivien kuluessa. Paranemisen sijaan oireita tuli lisää: lapsen jalat alkoivat puutua.

Heidi vei Jennan uudestaan lääkärin vastaanotolle, jossa lapsella diagnosoitiin olevan punkkihalvaus.

Hoitamaton punkkihalvaus voi tappaa


Jos päivitys ei näy, voit avata sen tästä.

Punkkihalvaus on harvinainen sairaus, jonka syynä on punkin syljessä olevan hermostomyrkyn pääseminen verenkiertoon.

Punkkihalvaus voi aiheuttaa kihelmöintiä ja puutumista ympäri kehoa, kertoo verkkosivusto WebMD. Oireita voivat olla myös nopea veltostuminen tai halvaantuminen, kertoo Centers for Disease Control.

Tavallisesti oireet hellittävät 24 tuntia punkin poiston jälkeen. Hoitamattomana sairaus voi vaikuttaa keuhkoihin ja vaikeuttaa hengitystä, jolloin seuraukset voivat olla tappavat.

Punkkihalvaus voi iskeä kehen tahansa, mutta se on yleisintä alle 8-vuotiailla lapsilla, WebMD kertoo.

Huolellinen punkkien poistaminen tärkeää

Vaikka Heidi oli poistanut punkit tytön päästä, osa verenimijöiden vartalosta oli jäänyt lapseen. Kun lääkärit puhdistivat punkin jälkeensä jättämän haavan, Jennan vointi parani. Nyt Heidi haluaa muistuttaa punkkien huolellisesta poistamisesta punkkipinseteillä, haavan kunnollisesta puhdistamisesta sekä purruksi tulleen jatkoseurannasta.

– Opin punkeista enemmän kuin koskaan halusin, Heidi kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Tarpeeksi punkeista taisi saada myös tytär Jenna. Seitsemänvuotias lapsi on sanonut äitinsä mukaan, ettei enää koskaan halua mennä metsään.

Näin poistat punkin oikein

Rokote.fi-sivusto neuvoo, miten irrottaa punkki ihosta oikeaoppisesti:

  • Poista punkki teräväkärkisillä pinseteillä, punkkipinseteillä tai muilla punkin poistoon tarkoitetuilla välineillä. 
  • Vältä kotikonsteja, kuten punkin puristamista tai peittämistä rasvalla, koska ne saattavat saada punkin oksentamaan mahdollisen taudinaiheuttajan puremakohtaan, mikä suurentaa borrelioosin tartuntariskiä. Jos punkkia ei poisteta huolellisesti, osa siitä voi jäädä ihon sisään ja aiheuttaa tulehduksen.
  • Punkin poistamisen jälkeen puremakohta on hyvä puhdistaa desinfiointiaineella.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat