Reissuun autolla, junalla vai lentäen? – MTV Uutiset selvitti edullisimmat tavat matkustaa kesän lomareissuille

Koronavuosien aikana kotimaanmatkailun kysyntä kasvoi ja tältä vuodelta odotettiin kunnon matkailukesää. Nyt kuitenkin polttoaineiden hinnat ovat pilvissä ja moni harkitsee kesälomareissuja Suomen sisällä erittäin tarkasti. Sen takia on syytä kurkata erilaiset vaihtoehdot ja katsoa, mikä on suhteessa edullisin tapa matkustaa Suomessa.

Bensan hinnat lähentelevät jo melkein kolmen euron rajaa. Keskiarvon mukaan Suomessa saa tällä hetkellä litran bensaa noin 2,545 eurolla.

Monien kesälomareissut Suomen sisällä meinaavatkin tästä syystä jäädä pois, sillä polttoaineiden hinnat ovat nousseet pilviin. Moni harkitsee nyt lomareissujaan tarkasti niiden sijainnin ja pituuden mukaan.

Lähdimme selvittämään, mikä vaihtoehto autosta, junasta tai lentokoneesta on järkevin lomaillessa ympäri Suomea.

Yksin matkustajalle juna halvin ratkaisu

Yksin matkustavan näkökulmasta kaikista edullisin tapa liikkua paikasta toiseen on juna. Kallein tapa puolestaan on lentokone ja autolla matkustaminen kulkee näiden välissä.

Juna on edullisin tapa matkustaa, mutta halpa hinta kuitenkin veloittaa hieman mukavuudesta.

Perheen kanssa matkustaessa vertailu kulkuvälineiden kesken on suotavaa

Jos lomalle lähtee perheen kanssa mukavin vaihtoehto matkustaa olisi varmasti oma auto. Reissujen pituudet vaikuttavat paljon siihen, mikä on edullisinta.

Esimerkkinä on tässä perhe, jossa on vanhemmat ja kaksi lasta.

Nelihenkiseltä perheeltä reissu Turusta Ouluun maksaisi autolla tämän hetkisillä bensan hinnoilla noin 126 euroa, kun taas junalla matkustaessa hintahaarukka voisi olla 135–288 euron välillä.

Puolestaan nelihenkisen perheen reissu Helsingistä Tampereelle saattaisi maksaa junalla vähemmän kuin autolla matkustaminen. Juna olisi tässä tapauksessa nelihenkiseltä perheeltä alimmillaan 28 euroa, kun taas autolla matkustamiseen menisi yli 36 euroa.

Matkalle lähtiessä kannattaa siis vertailla, mikä tapa matkustaa perheen kanssa tulee edullisimmaksi.

Vaikka bensojen hinnat ovat pilvissä, on se silti joissain tilanteissa halvin vaihtoehto matkustaa.

Suosi kimppakyytejä ystävien kanssa

Jos kaveriporukalla lähtee viettämään lomareissua Suomen sisällä, kannattaa suosia  kimppakyytejä.

Lentojen hinnat Suomen sisällä ovat sen verran korkeat, että lentokoneella matkustaminen ei missään vertailussa ollut halvinta. Jokaisessa vertailussa kallein hinta oli lentämisellä.

Matkustamisessa on hyvä rahan lisäksi huomioida myös ekologiset seikat. Julkisilla kulkuvälineillä kulkeminen on ekologisesti ajateltuna kaikkein kannattavin kulkuväline. Myös kimppakyydit ovat kannattavampia kuin yksin autolla kulkeminen.

Lue myös:

    Uusimmat