Viimeistään ensi viikolla koulunkellot soivat ympäri Suomen. Ekaluokkalaisilla on edessään jännittävä hetki, kun kouluun kuljetaan itsenäisesti. Vanhemman läsnäolo tuo turvaa ensimmäisinä päivinä.
Koulujen alkaessa liikkeellä on tuhansia lapsia, jotka eivät ole tottuneita kulkemaan liikenteessä. Uusien ekaluokkalaisten on hyvä tutustua reittiin vanhempiensa kanssa.
– Vanhempien kannattaa viimeistään viikonloppuna käydä reitti etukäteen läpi ja olisi äärimmäisen kiva, jos vanhemmat olisivat ensimmäisinä päivinä lapsen matkassa mukana, sanoo liikkuvan poliisin Turun yksikön päällikkö, ylikomisario Pasi Pihlava.
Pihlavan mukaan koulujen alkaminen on jo itsessään niin jännittävää, että siihen menee lapselta suurin osa energiaa ja liikenteen seuraaminen herpaantuu.
Koulureitin varrelta kannattaa katsoa etukäteen vaaranpaikat, kuten isojen teiden ylittäminen. Lapsi ei pysty hahmottamaan aikuisen lailla autojen nopeuksia ja etäisyyksiä, minkä vuoksi tien ylittämiseen kuluvan ajan hahmottaminen on vaikeaa.
Lapsi on elävä varoitusmerkki
Pieni lapsi ei näe liikenteessä yhtä hyvin kuin aikuinen. Koululaisen hyvästä kuulosta huolimatta myös äänien suunnan hahmottaminen on vaikeaa.
– Lapsi on elävä varoitusmerkki ja sen mukaan aikuisten tulisi liikkua liikenteessä. Yleensä lapselle laitetaan paljon vastuuta mutta vielä enemmän sitä pitäisi laittaa aikuisille, Pihlava sanoo.
Lapselta puuttuu myös kyky yhdistää tulevia tilanteita toisiinsa. Sen vuoksi esimerkiksi useampikaistaisen ajoradan ylittämistä kannattaa harjoitella.
Pihlavan mukaan koululaisten lisääntynyt kännykän käyttäminen ei ole ainakaan vielä näkynyt riskinä liikenteessä. Kännykän puhumista liikenteessä pitäisi kuitenkin välttää ja aikuiset voivat tarjota siitäkin hyvän esimerkin. Pihlava näkee lasten kännyköiden yleistymisessä myös hyvä puolen.
– Apu on ainakin lähellä, jos jotain sattuu.
Lue lisää:
MTV3 Koti:
Poliisi: Koululaiset liikenteessä
MTV3 / Mari Mäkinen