Muutama viikko sitten Hannele Mäkisen ovikello soi. Oven takana seisoi mies, joka kertoi tekevänsä ilmaisia kattojen ja hormien kuntotarkastuksia. Mäkinen asuu omakotitaloalueella Porissa.
Mäkisen annetua luvan mies kiipesi katolle tarkastusta tekemään. Palattuaan hän kertoi havainneensa vakavia puutteita talon toisen hormin kunnossa. Miehen mukaan hormista puuttui tiiliä väleistä sekä saumausainetta.
– Hän sanoi tilanteen olevan se, että yksi hormeistamme on hyvin huonossa kunnossa. Hän sanoi olevansa aivan varma, että palotarkastajan tullessa se asetetaan välittömästi käyttökieltoon. Pienikin kipinä sytyttäisi välikaton heti palamaan, Mäkinen kertoo.
Mies näytti puhelimestaan valokuvaa, jonka kertoi ottaneensa taskulampun avustuksella piipusta. Hänen mukaansa kuva todistaa havainnot.
– Tietenkään maallikkona en siitä oikein mitään ymmärtänyt. Tai nähnyt muuta kuin harmaata.
Mies yritti myydä Mäkiselle hiukan alle 3000 eurolla hormin liukuvalua. Talon piipun korkeus on vajaat 5 metriä.
– Kauhea kiire oli sitten laittaa nimet alle paperiin, Mäkinen kertoo.
Mäkinen jäi yhdessä miehensä kanssa vielä miettimään asiaa. Hänen miehensä selvitti hintoja ja totesi Restakoti-nimisen yrityksen antaman tarjouksen huomattavan kalliiksi.
Nuohoojalla toinen näkemys
Mäkinen ihmetteli, miksei heillä vuosittain käyvä nuohooja ole huomannut samoja ongelmia. Restakodin myyntimiehen mukaan nuohooja ei tällaisia asioita huomaa tai edes ymmärrä katsoa.
Mäkinen päätti kuitenkin miehensä kanssa vielä pyytää nuohoojan paikalle. Tuttu nuohooja tuli parin päivän kuluttua käymään ja katsoi piipun kuntoa. Analyysi oli täysin päinvastainen kuin Restakodin edustajan. Tiilet ja saumausaineet olivat paikallaan.
– Nuohooja sanoi, ettei ole yhtään varma, oliko (myyntiedustajan näyttämä) kuva ollenkaan edes meidän piipusta.
– Hän ei nähnyt siellä mitään, mikä olisi edes vähän hälyttävää.
"Kyllä olisin sen varmasti ottanut"
Mäkinen kertoo, että liukuvalua myynyt mies oli mukava ja miellyttävän oloinen myyntimies, jos ei oteta huomioon, että myyntikikkana oli pelottelu.
– Hän käytti myös sitä pelotteluna, että miettikää jos joskus saatte lapsia, niin on se tosi vaarallista polttaa tuota takkaa. On vain ajan kysymys koska teidän talo palaa, mies sanoi Mäkisen mukaan.
Mäkinen sanoo, että on vastaavissa tapauksissa huolissaan etenkin yksin asuvista ja vanhuksista. Hän arvioi, että ilman miestään hän olisi ottanut tarjotun kalliin piippuremontin.
– Kyllä olisin sen varmasti ottanut ja maksanut itseni siitä ihan kipeäksi.
Yritys: Edustaja on irtisanottu
Restakoti on ympäri Suomea toimiva yritys. Almatalentin mukaan vuonna 2016 sen liikevaihto oli noin 15,5 miljoonaa euroa ja sillä oli 142 työntekijää.
MTV:n yhteydenottoon vastaa yhtiön myyntijohtaja Mikko Ruuska. Hän kertoo kuulevansa tapauksesta nyt ensimmäistä kertaa.
– Kyseessä on yksittäisen edustajan väärä menettelytapa, eikä se edusta missään nimessä yrityksen yleistä linjaa.
Ruuska esittelee yrityksen sisäistä ohjeistusta, jossa on kiellettyä uhkailla tulisijojen käyttökielloilla, johtaa asiakasta harhaan tai esiintyä paloviranomaisstatuksella.
Hänen mukaansa edustajaa on nyt haastateltu tapahtuneesta ja tämä on myöntänyt sanoneensa: "todennäköisesti tämän kuntoinen savupiippu laitettaisiin palotarkastajantoimesta käyttökieltoon".
– Jokaisen edustajamme perehdytyksessä kerrotaan yksiselitteisesti, ettei asiakkaiden luona tule lietsoa pelkoa, eikä ottaa kantaa käyttökieltoihin – nämä tehtävät kuuluvat paloviranomaiselle, Ruuska kommentoi.
Ruuskan mukaan myyntiedustaja oli aloittanut yrityksessä hiljattain. Hänen työsuhteensa on Ruuskan mukaan nyt purettu tapahtuneen johdosta.
– Olemme tapahtuneesta erittäin pahoillamme, hän sanoo.
Onko sinulla kokemusta epäasiallisesti käyttäytyvistä myyntimiehistä tai -naisista? Kerro meille kokemuksistasi sähköpostilla uutiset(at)mtv.fi.