Kissat työntävät takapuoltaan mieluusti omistajansa kasvoille. Kissojen anuksesta erittyy tuoksua, jolla he mieluusti hemmottelevat mielitiettyjään, ja niin myös omistajiaan.
Lue myös: Tiedätkö, miksi kissat työntävät takapuolensa kasvoillesi?
Eläimet ylipäätään haistelevat toistensa takamuksia, sillä siten monet eri lajit tunnistavat esimerkiksi ihannekumppaninsa. Anaalirauhasesta erittyy useilla eläinlajeilla feromoneja, joten esimerkiksi koirat voivat omistajansa peppua nuuhkaisemalla tunnistaa, millä tuulella potentiaalinen lenkittäjä on.
Lue myös: Lääkäri selittää, miksi koirat haistelevat ihmisten haaroväliä
Nyt Japanissa voi leikkiä koiraa, tai kissaeläintä, ja nuuhkaista vastavuoroisesti eläinten ahtereita. Reppureissaaja Gabriella Bernard ja hänen ystävänsä vierailivat 20. kesäkuuta Japanissa, Koben Atoa-akvaariossa. Hajusimulaatio on osa Atoa-akvaarion sisäänpääsyä, joka maksaa hieman alle 20 euroa.
Myös Oulun yliopiston professori Erkki T. Lassila on kaksi vuotta sitten jakanut näyttelystä kuvan Twitter-tilillään.
Akvaarion seinällä oli lasikehyksissä esillä muotokuvia erilaisista eläimistä. Seinällä oli eläimen kuvan keskellä aukko, johon kävijät voivat työntää nenänsä ja nuuhkaista.
Lue myös: Eläintarhan kerää hajuvesiä eläimilleen – kissaeläimillä aivan erityinen suosikki: "Jostain syystä se on isojen kissojen keskuudessa suuri hitti"
Aukoista tulee synteettisesti luotua hajua, jonka tarkoitus on representoida kuvissa olevien eläinten anaalirauhasesta erittyvää tuoksua. Haisteltavina on pingviinien, tiikerien ja monien muiden eläinten ominaishajuja. Esimerkiksi tiikerin anaalin hajua kävijät ovat kuvailleet hieman myskiseksi. Pingviinien takamusten taas tiedetään tuoksuvan ammoniakille, mädäntyneelle katkaravulle ja tupakannatsoille.
Tiikerit ovat tieteellisesti todistettu parfyymin ystäviksi, sillä Scientific American -tiedejulkaisun mukaan eläintarhoissa käytetään Calvin Kleinin Obsession -hajuvettä tiikerien häkittämiseen. Ikonisen tuoksun on kerrottu suorastaan huumaavan nämä uljaat kissaeläimet.
Lähteet: Scientific American, KameraOne, US. Today, NPR