Ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta ovat poliisin tilastojen mukaan lisääntyneet tammi-maaliskuun aikana merkittävästi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.
Koko Suomessa seksuaalisia ahdisteluja on ilmoitettu 132 kappaletta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä oli 44 kappaletta. Rikosnimikkeenä seksuaalinen ahdistelu tuli lakiin syyskuussa 2014.
– Rikosilmoituksia on tehty selvästi aiempaa enemmän ja seksuaalinen ahdistelu ymmärretään rikokseksi, toteaa rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisista.
Näin voit osallistua kampanjaan
Kirjoita kämmeneesi #RESPECT, ota itsestäsi selfie ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa seuraavan tekstin kera: Olen mukana seksuaalisen itsemääräämisoikeuden, toisten kunnioittamisen ja yhteiskuntarauhan puolesta, oletko sinä? #RESPECT
Seksuaalista häirintää on ollut suomalaisessa arjessa läsnä aina. Sitä esiintyy lähestulkoon kaikkialla ja se on vakava asia.
– Kenenkään ei tarvitse sietää puristelua, lääppimistä, kourimista, vihjailuja tai yksityisyyteen meneviä kommentteja. Kaikki häirintä ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta minkäänlaista seksuaalista kaltoinkohtelua ei tarvitse sietää, toteaa komisario Johanna Guessous Helsingin poliisilaitoksen Ennalta estävästä toiminnosta.
Guessous kertoo, että #RESPECT-kampanjassa on kahdenkymmenen toimijan kanssa tehty julkilausuma seksuaalisen itsemääräämisoikeuden, toisten kunnioittamisen ja yhteiskuntarauhan puolesta.
– Jokainen voi ottaa osaa tämän tärkeän asian puolesta laittamalla sosiaaliseen mediaan itsestään kuvan, jossa käteen on kirjoitettu #RESPECT. Haluamme herätellä ihmisiä ajattelemaan niin omaa kuin muidenkin käyttäytymistä ja sitä, että epäasialliseen käytökseen voi ja pitää puuttua, Guessous painottaa.
Yhteisen julkilausuman on allekirjoittanut 20 eri tahoa, jotka työskentelevät nuorten, aikuisten, naisten, lasten, miesten, poikien, tyttöjen, maahanmuuttajien ja erilaisten vähemmistöjen parissa.
Näiden toimijoiden työtä halutaan tehdä näkyväksi, jotta jokainen seksuaalista kaltoinkohtelua kohdannut henkilö tietäisi, mistä voi saada apua ja tukea.