Rojin Birzoi puhuu ihmisoikeuksista ja kurdien tilanteesta – saa "kiitokseksi" seksuaalisia kuvia ja videoita

9:06imgVerkkohäirintä pyrkii uhrin vaientamiseen - mikä avuksi?
Julkaistu 25.11.2022 08:03
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Ihmisoikeus- ja kurdiaktivisti Rojin Birzoi on joutunut usein miesten lähettämien seksuaalisävytteisten viestien kohteeksi. Sopimattomat kuvat, kommentit ja videot ovat tulleet hänelle tutuksi ennen kaikkea somen kautta.

Juuri alkanut YK:n Oranssit päivät -kampanja ottaa jälleen kantaa naisiin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi. Tänä vuonna kampanjassa vaaditaan konkreettisia tekoja häirinnän ja väkivallan lopettamiseksi. 

– Olen saanut aggressiivisia ja rasistisia viestejä. Minulle on lähetetty ei toivottuja seksuaalissävytteisiä kuvia ja videoita. Nämä viestit tulevat valitettavasti aina miehiltä ilman mitään varoitusta, MTV:n Uutisaamussa vieraillut Birzoi kertoo.

Birzoin mukaan häntä on kehotettu muun muassa ”painumaan takaisin omaan maahansa”, ja ettei Suomeen saa tulla vaatimaan kurdien oikeuksia.

Hänen on annettu myös ymmärtää, että maahanmuuttajataustaisena naisena täytyisi vain olla tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen.

Uskaltaako ehdolle lähteä?

Planin kyselyn mukaan 42 prosenttia 15–25-vuotiaista tytöistä ja naisista on joutunut somessa häirinnän kohteeksi.

Tekniikan akateemiset TEK ry:n tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh kertoo Uutisaamussa, että pahimmillaan häirintä vaikuttaa jo demokratian toiminnan edellytyksiin.

– Politiikassa monet naiset joutuvat miettimään, uskaltaako lähteä ehdolle. Se vaatii myös paksua nahkaa, mikä ei toisaalta ole toivottavaa.

Lue myös: Viisi vuotta sitten yksi twiitti toi esiin globaalin ongelman – mutta muuttiko #metoo mitään?

Bairohin mukaan maalittamisella ja häirinnällä pyritään kaventamaan muilla ihmisillä olevaa tilaa kertoa esimerkiksi omista kokemuksista tai epäkohdista.

– Olen huomannut, että jos someen laittaa omasta mielestä jotain hyvinkin faktapohjaista tai tutkimuksiin liittyvää, niihin saattaa tulla epäasiallisia kommentteja. Ilmiö kärjistyy, jos olet nuori et kuulu valtaväestöön, TEK:n Susanna Bairoh summaa.

Katso koko keskustelu jutun videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Ihmisoikeudet