Reutersin toimittajille vuosien vankeusrangaistukset – syytetään valtionsalaisuuksien paljastamisesta

2:51img
Julkaistu 03.09.2018 09:12(Päivitetty 03.09.2018 10:36)

Veera Pennanen

veera.pennanen@mtv.fi

Kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa on tuomittu seitsemän vuoden vankeusrangaistuksiin Myanmarissa. Toimittajat ovat olleet ennen tuomiota vangittuna yhdeksän kuukauden ajan.

Lue myös: 

Lähteet BBC:lle: YK:n maajohto Myanmarissa yrittänyt viime vuosina estää keskustelun rohingya-muslimien tilanteesta

Yli seitsemän vuoden tuomiot saaneita, Wa Lonea, 28, ja Kyaw Soe Oota, 32, on syytetty Myanmarin valtionsalaisuuksien paljastamisesta. Miesten tuomiot tulivat tästä, Britannian siirtomaa-ajoilta peräisin olevan lain perusteella. 

myanmar reuters toimittajat

Toimittajat Wa Lone (vasemmalla kuvassa) ja Kyaw Soe Oo ovat kertoneet toistuvista pahoinpitelyistä yhdeksän kuukauden pidätyksen aikana.  

– Miesten vankeusrangaistukset ovat erittäin huolestuttavia kaikkien niiden ihmisten kannalta, jotka ovat työskennelleet uutterasti lehdistönvapauden eteen, Britannian suurlähettiläs kommentoi miesten vankeusrangaistuksia uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Lähettilään mukaan nähtäväksi jää, miten tuomiot vaikuttavat ihmisten luottamukseen Myanmarin oikeuslaitosta kohtaan. 

Toimittajat ovat kertoneet muun muassa pahoinpitelyistä pidätyksien aikana. 

– Puhun Britannian hallinnon puolesta, mutta myös EU:n jäsenvaltioiden puolesta; olemme erittäin pettyneitä tuomioon, Dan Chugg sanoo Reutersin mukaan.

Chuggin mukaan tuomioistuimen päätös langettaa varjon niin ilmaisunvapauden kuin lain yläpuolelle. 

EU onkin vaatinut toimittajien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. 

Taka-askel demokraattiselle kehitykselle

Reutersin päätoimittaja Stephen J. Adlerin mukaan tuomiot tietävät merkittävää taka-askelta Myanmarin demokratian läpinäkyvyydelle. 

Toimittajat kertoivat oikeudessa, että kaksi poliisia ojensi miehille salaisia papereita ravintolassa vain hetkeä ennen kuin viranomaiset pidättivät heidät. 

Yksi poliisi todisti oikeudessa ravintolatapaamisen olleen ansa, jonka tarkoituksena oli estää tai rangaista toimittajia raportoimasta rohingya-muslimien etnisistä puhdistuksista. 

– En pelkää. En ole tehnyt mitään väärin. Uskon oikeuteen, demokratiaan ja vapauteen, Wa Lone sanoi Reutersin mukaan. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

2:55img

Myanmarin hallintoa on kritisoitu laajalti rohingya-muslimeiden kohtelusta. YK on kuvannut vähemmistöön kohdistuneita hirmutekoja etnisiksi puhdistuksiksi. 

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RFS) vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä Myanmar oli sijalla 137. Indeksissä on mukana kaikkiaan 180 maata. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat