Yhdysvallat ilmoitti asettavansa Kuuballe uusia pakotteita ja jatkavansa muiden Kuuba-toimiensa valmistelua. Human Rights Watchin selvityksen perusteella monet vankiloihin viedyt mielenosoittajat eivät saa yhteyttä läheisiinsä.
Torstai-iltana Joe Bidenin hallinto viimein toi julkisuuteen ensimmäisiä askeleitaan toimistaan Kuuban suhteen sitten mielenosoitusten. Yhdysvallat määrää pakotteita väkivaltaisuuksista ja pidätyksistä vastuussa olevalle turvallisuusjohtajalle ja sisäministeriön virkamiehille. Yhdysvallat vaatii poliittisten vankien vapauttamista vankiloista ja internet-yhteyksien palauttamista Kuubaan. Kuubalaisia mielenosoittajia pidätettiin sadoittain poikkeuksellisissa mielenosoituksissa 11. heinäkuuta.
Lue myös: Kuubassa kiehuu – netti yhdistää kansan: "Iskulause on isänmaa ja elämä"
Presidentti Biden: ”Tämä on vasta alkua”
Mielenosoitukset olivat suurimmat Kuubassa sitten vuoden 1994. Yksi mielenosoittaja kuoli yhteenotoissa. Protestoijat vaativat vapautta ja diktatuurin kaatumista, mutta taustalla on ennen kaikkea pula ruoasta, sähköstä ja huono koronatilanne.
– Tämä on vasta alkua. Yhdysvallat tuomitsee joukkopidätykset ja petokselliset oikeudenkäynnit Kuubassa ja jatkaa pakotteita heille, jotka ovat vastuussa Kuuban kansan sorrosta, Biden sanoo tiedotteessa.
Hallinto puntaroi esimerkiksi sitä, voisiko rahalähetykset Yhdysvalloista Kuubaan jälleen sallia. Yhdysvallat on ollut siihen haluton, koska sanoo suuren siivun rahasta menevän kommunistihallinnon virkamiesten taskuun. Lisäksi Biden kertoo olevansa sitoutunut lähettämään henkilökuntaa takaisin maan Havannan-suurlähetystöön. Edustusto tarkoittaisi sitä, että kuubalaiset voisivat jälleen hakea viisumeita Yhdysvaltoihin.
Lue myös: Mies kuoli Kuubassa kommunistihallinnon vastaisessa mielenosoituksessa – "He veivät hänet talosta käsiraudoissa ja hakattuna"
HRW: ”Monia on hakattu, joitain myös kidutettu”
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tekemän selvityksen mukaan Kuuban vankiloissa on pidätettyinä tällä hetkellä päälle 500 mielipidevankia, jotka ovat mielenosoituksiin osallistuneita, mutta myös protestien aikoihin kotoa noudettuja artisteja ja toimittajia.
– Valtaosa heistä pidetään tavoittamattomissa, eikä monien sijaintia tiedetä. Monia on hakattu, joitain kidutettu, kuvailee vanhempi tutkija Juan Pappier järjestöstä.
Mielenosoitukseen osallistunutta siskoaan joutui päiväkaupalla etsimään myös Alberto Betancourt. Hän kävi kysymässä ensin yhdessä äitinsä kanssa yhdeltä poliisiasemalta, onko siskoa näkynyt, minkä jälkeen äiti kiersi lukuisia asemia läpi.
– Yksikään asemista ei osannut vastata. Sitten, lopulta kuusi päivää myöhemmin meille ilmoitettiin hänen olevan Aldabon vankilassa. Meitä pyydettiin tuomaan hygieniatarvikkeita, mutta kukaan ei suostu kertomaan meille, miksi tai miten kauan hänet on pidätetty. Siskoni ei ole rikollinen! kertoo Alberto Betancourt Reutersin haastattelussa.
Pidätettyjä syytetään esimerkiksi mellakoinnista, ilkivaltaan yllyttämisestä tai joukosta muita tekaistuja rikoksia. Human Rights Watchin mukaan pidätetyt tuskin saavat asianmukaista puolustusta tai ylipäänsä lainmukaista oikeusprosessia.
Sen huomasi käytännössä myös Raisa Gonzalez, joka oli seuraamassa mielenosoituksiin osallistuneen poikansa, Anyelo Troyan oikeudenkäyntiä. Troyalle määrättiin vuoden vankeusrangaistus, minkä jälkeen tämä pyysi tuomarilta puheenvuoroa.
– Hän kertoi, että hänellä on oikeus asianajajaan ja puolustukseen, eikä tätä mahdollisuutta ollut annettu. Mutta hänen luokseen tultiin välittömästi ja käskettiin olemaan hiljaa, äiti kuvailee tilannetta oikeustalolla Reutersille.
Vankeustuomiot jopa 20 vuoden pituisia
Kuuban viranomaiset ovat myöntäneet, että pidätettyjen oikeudenkäynnit ovat alkaneet. Syytetyt joutuvat vastaamaan levottomuuksien aiheuttamisesta, ilkivallasta, koronaviruksen levittämisesta tai pahoinpitelyistä. Syytteet voivat johtaa peräti kahdenkymmenen vuoden vankeustuomioihin. Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel on luvannut oikeusprosessien noudattavan lakia.
Edellisviikolla Díaz-Canel myös sanoi, että mahdollisesti on myös pahoiteltava heiltä, joita kaiken sekasorron keskellä on kohdeltu huonosti. Samalla hän puolusti turvallisuusjoukkojen toimintaa ”rauhan palauttamisessa.”