Avaruussään kuohut synnyttivät viime yönä runsaan määrän revontulia. Taivaan valonäytökset johtuivat geomagneettisesta myrskystä.
– Revontulia havaittiin eteläisestä Suomesta Ouluun saakka. Lapissa oli pilvistä, kertoo tutkimusyksikön johtaja Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta.
Taivaanvalot saavat alkunsa, kun auringosta lähtevät aurinkotuulet törmäävät maapallon kaasukehään. Viikonloppuna aurinkotuulen nopeus oli tavallista korkeampi.
– Nopeus oli luokkaa 600 kilometriä sekunnissa, joka on jo melko korkea. Lisäksi aurinkotuulen mukana tullut magneettikenttä kääntyi nopeasti ja avasi maan magneettikentän portit aurinkotuulelle, Harri selvittää.
Suuri vaikutus kalliisiin satelliitteihin
Valoilmiöiden lisäksi aurinkotuulet saavat aikaan virtoja, jotka voivat johtua esimerkiksi sähköjohtoihin tai jopa öljy- tai maakaasuputkistoihin. Tämä saattaa olla haitallista maanpinnan teknisille järjestelmille.
– Avaruussää ei välttämättä vaikuta tavallisen ihmisen elämään kauhean paljoa, mutta sillä saattaa olla suuri hetkittäinen vaikutus herkkiin ja kalliisiin satelliittijärjestelmiin, Harri kertoo.
Aurinkotuulen odotetaan hidastuvan alkuviikon aikana, joten viikonloppua kohden revontulia on tuskin luvassa samoissa määrin. Kulunut talvi on ollut valoilmiöiden osalta suhteellisen tyypillinen.
– Revontulitalvi on ollut aika keskimääräinen, jos ei oteta huomioon syyskuun geomagneettista myrskyä, joka kesti muutamia päiviä. Silloin maapalloon iskeytyi raju aurinkotuulipurske, joka kesti suurin piirtein kaksi vuorokautta.