Riihimäki on yksi eniten Ukrainasta saapuneita pakolaisia vastaanottaneista Suomen kunnista. Riihimäen kaupungin teettämän kyselyn mukaan lähes 160 perhettä aikoo hakea kotikuntaa Riihimäeltä, kun se on mahdollista.
Kotikuntaa voivat hakea tilapäisen suojelun luvan saaneet ukrainalaiset, kun he ovat oleskelleet Suomessa vuoden. Kotikunnan hakemisen myötä ukrainalaiset siirtyvät vastaanottopalveluiden asiakkaista kuntalaisiksi. Kuntalaisina heitä koskevat samat palvelut ja velvollisuudet kuin kunnan pysyviä asukkaita.
Huomenta Suomessa vierailleet Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho ja maahanmuuttokoordinaattori Juha Hiltunen kertovat, miten kaupungissa on valmistauduttu uusiin kuntalaisiin.
– Tämä on valtava ponnistus, olemme asukasluvultamme pieni kaupunki. Kotikunnan hakemisella on iso merkitys koko kaupungille ja sen elinvoimalle, Hiltunen kertoo.
Lue myös: Kotikuntaa Suomesta voi hakea lähikuukausina 20 000 Ukrainasta paennutta, yksi heistä on Nataliia: "Haluamme jäädä Suomeen – kotiin ei jäänyt juuri mitään"
Eho on samaa mieltä. Kanta-Hämeen eteläosassa sijaitseva kaupunki on lähestynyt tilannetta panostamalla esimerkiksi ukrainalaisten tiedonsaantiin.
– Meiltä lähti kaupunginjohtajalta kirje ukrainalaisille tässä alkuvuodesta, jolla kohdattiin ukrainalainen väestö ja toivotettiin heidät tervetulleiksi, Eho kertoo.
Ehon mukaan uusiin kuntalaisiin on varauduttu koko organisaatiossa aina varhaiskasvatuksesta tilapalveluihin. Tilanne vaikuttaa esimerkiksi koulujen opetuksen järjestämiseen.
Aiemmin vastaanottokeskuksissa asuneet perheet tarvitsevat myös runsaan määrän asuntoja.
– Tämä on yksi haaste pienessä kaupungissa, että miten me löydämme 160 perheelle asunnot seuraavan vuoden aikana, sanoo Hiltunen.
Haaste on kuitenkin kaupungissa tiedostettu ja asian eteen tehdään hänen mukaansa kuitenkin töitä.
– Kaupungin vuokrataloyhtiö etsii tähän kuumeisesti ratkaisuja. Lisäksi yksityiset vuokranantajat ovat lähteneet liikkeelle, ja tarjoavat vuokra-asuntoja nimenomaan ukrainalaisille.
Riihimäeltä kotikuntaa hakevat ovat taustoiltaan erilaisia
Ehon mukaan Ukrainasta saapuneilla on erilaisia koulutustaustoja. Kaupungissa toivotaankin, että myös työnantajat haluaisivat työllistää ukrainalaisia.
– Toivomme pystyvämme työllistämään mahdollisimman monia, koska he haluavat tehdä töitä., Eho sanoo.
Työllistymisen avaintekijä on suomen kielen osaaminen ja monet ukrainalaiset opiskelevatkin parhaillaan suomea.
Lue lisää: Suomessa asuvan Liliian juuret ovat sodan runtelemassa Hersonissa – huoli sukulaisista on kova: "Isoäitini ei halua lähteä kodistaan"
Kysymykseen miksi juuri Riihimäki kiinnostaa ukrainalaisia on useampikin vastaus. Hiltusen mukaan ukrainalaisia kiinnostaa etenkin kaupungin pieni koko, erinomainen sijainti ja hyvät yhteydet sekä monipuolinen palvelutarjonta.
– Koko kaupunki otti ukrainalaiset avosydämin vastaan silloin vuosi sitten, Hiltunen kertoo.
Kaupungissa on lisäksi tehty vapaaehtoisten voimin runsaasti työtä sen eteen, että ukrainalaiset pärjäävät uudessa maassa.