Riitta-Liisa Roponen ilmoitti perjantaina jättävänsä Tour de Skin kesken. Roponen ei startannut Oberstdorfissa kiertueen kolmannelle etapille 10 kilometrin vapaan yhteislähtökilpailuun.
Roposen päätös tavallaan yllätti MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän. Tourin kaksi ensimmäistä etappia, vapaan sprintti ja 10 kilometrin perinteisen kisa Sveitsin Lenzerheidessa eivät kuuluneet Roposen suosikkeihin. Sen sijaan perjantain vapaan kymppi olisi ollut Roposelle mieleen.
– Ajattelin, että hän aukoo paikkojaan Lenzerheidessa ja alkaa sitten hiihtää, Isometsä pohtii.
LUE MYÖS: "Kyllähän tämä koronakuplan puhkaisee" – Suomen hiihtojoukkueen lääkäri kritisoi kisajärjestäjiä, koko Tour de Skin karavaani testataan lauantaina
Roposen alkukausi on ollut odotuksiin nähden vaisu. Maailmancupin pisteitä on herunut ainoastaan Davosista, jossa Roponen oli vapaan kympilla 27:s.
– Omat odotukset ovat varmasti olleet korkeammalla, Isometsä sanoo.
– Varmaan hän mietti sitä, että jos meinaa olympialaisiin lähteä, pitää viheltää peli poikki ja yrittää antaa näyttöjä muualla.
Ongelmaksi muodostuu näyttöpaikkojen vähyys. Tour de Skin jälkeen maailmancupissa hiihdetään vielä kahtena viikonloppuna ennen olympialaisia. Imatralla puolestaan kisataan SM-mitaleista tammikuun toisella viikolla.
– Eihän Tourin jälkeen hirveästi ole kisoja. Jos Imatran SM-kisoja peilataan jonkinnäköisenä valintakilpailuna, sieltä meidän kaikki parhaat hiihtäjät ovat poissa, Isometsä sanoo.
– Kyllä se urheilija tuntee, jos homma ei kulje. Ja silloin se ei kulje myöskään henkisellä puoellla. Kun henkisellä puolella ei kulje ja kroppakaan ei toimi, hyvin äkkiä tulee koti-ikävä.
Roposen osaksi jää kamppailla seitsemännestä paikasta naisten olympiajoukkueessa. Krista Pärmäkosken, Kerttu Niskasen, Jasmi Joensuun, Johanna Matintalon, Katri Lylynperän ja Anne Kyllösen näytöt riittävät jo olympiakoneeseen.
– Nyt on se tilanne, että miettiikö valmennusjohto, että valitaanko seitsemäs hiihtäjä hiihtämään sprinttiä vai pitkää matkaa. Valitaanko viestiin varanainen? Aina se viimeinen paikka on vaikein. Kuusi nimeä on aivan selvät, Isometsä pyörittelee.
– Onko se Jasmin Kähärä vai Riitta-Liisa Roponen. Siinä on pohdittavaa, minkälaisen painotuksen valmennus sinne laittaa.