Riittääkö sähkö talveksi? Fingridiltä varoitus: "Ylimääräistä säätövaraa ei ole"

Fingridin laatiman arvion mukaan sähköstä ei ensi talvena synny pulaa sähköjärjestelmän toimiessa luotettavasti. 

Fingrid kuitenkin korostaa tiedotteessaan, että kotimainen sähköjärjestelmä on hyvin häiriöherkkä tilanteessa, jossa järjestelmään kohdistuu useampi vika. Esimerkiksi sään vaihtelu ja merkittävämpi vika suuressa tuotantolaitoksessa voi jo aiheuttaa niukkuutta sähkön saatavuudessa.

– Sähkön riittävyyden tila on kokonaisuutena vakaa, mutta häiriötilanteissa ylimääräistä säätövaraa järjestelmässä ei juuri enää ole, kertoo Fingridin voimajärjestelmän käytöstä vastaava johtaja Tuomas Rauhala.

Ensi talvena sähkön riittävyys Suomessa näyttää vakaalta, mikäli merkittävät tuotantolaitosten vikaantumiset vältetään ja sähkön tuonti toimii normaalisti. 

– Viime talvet ovat osoittaneet, että hinta ohjaa kulutusta joustamaan paljonkin, mutta ripeällä aikataululla Suomeen tarvitaan kustannustehokas kohdennettu kapasiteettimekanismi tukemaan sähkön riittävyyttä ja hillitsemään myös mahdollisia äärimmäisiä hintapiikkejä, jatkaa Rauhala Fingridin tiedotteessa.

Sähkön riittävyyttä mallinnetaan eri skenaarioille

Fingridin arvio sähkön riittävyydestä perustuu yksityiskohtaiseen koko talven tuntitason mallinnukseen tuotannon ja kulutuksen tasapainosta eri säätilanteissa sekä erilaisten vikaantumisten sattuessa. 

Esimerkiksi sään puolesta riittävyyttä arvioidaan hankalimman tilanteen kohdalla eli erittäin kylmänä ja vähätuulisena hetkenä. Tällainen sää on hyvin epätodennäköinen ja toistuu arviolta vain kerran kymmenessä vuodessa. 

Fingridin laatima arvio kertoo, että mallinnetuissa vaikeissakin tilanteissa eli tuulettomana ja kylmänä aikana sähköä on riittävästi saatavilla Suomessa. Fingrid arvioi sähkönkulutuksen tällaisenakin päivänä nousevan noin 15 000 megawattiin, josta kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan arviolta 12 000 megawattia. Loput 3 000 megawattia voidaan tuoda Ruotsista ja Virosta. 

Katso myös: 

Lue myös:

    Uusimmat