"Rikokset rehottavat Kajaanissa ja Jyväskylässä": Matkailusivuston Suomi-jutut herättävät epäilyksiä

Kajaani
Matkailusivusto About.comin epämääräisen jutun mukaan Kajaani olisi Suomen surkein kaupunki.Lehtikuva
Julkaistu 25.04.2016 20:47
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Sosiaalinen media ratkesi riemusta, kun verkkosivusto about.com listasi matkailuosiossaan Suomen viisi surkeinta kaupunkia.

Kajaanin, Jyväskylän, Vaasan ja Turun joukkoon oli päätynyt ”Kani”, joka on kirjoittajan mukaan yksi kamalimmista paikoista Suomessa.

Ilman päiväystä julkaistu artikkeli nousi julkisuuteen sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi listaukseen livahtaneista omituisuuksista.

Sen lisäksi, että tekstissä puhutaan kuvitteellisesta Kanin kaupungista, juttu varoittelee Suomeen suuntaavia turisteja kaupungeissa rehottavasta rikollisuudesta, kaaosta aiheuttavista humalaisista ja hengenvaarallisesta liikenteestä.

Tiedot perustuvat kirjoittajan mukaan tutkimuksiin ja tilastoihin. Niitä ei ole kuitenkaan listattu artikkelin yhteyteen. 

Artikkelin kirjoittaneen ”Skandinavia-asiantuntija” Terri Mapesin ylläpitämä Facebook-sivu on täyttynyt kommenteista, joissa ihmetellään artikkelin sisältöä.

– Ensinnäkin, tämä on luultavasti hirveintä hevonsontaa, mitä ole koskaan lukenut Suomeen liittyen, eräs kommentoijista kirjoittaa.

Umpirasistinen Kajaani on kauhein

”The Worst Cities in Finland” -otsikolla julkaistu artikkeli alkaa varoituksella. Kirjoittaja kertoo, että vaikka Suomi on yksi Skandinavian parhaista matkakohteista, maassa on paljon kaupunkeja, joissa turistien tulisi olla varuillaan.

Historiallisten tapahtumien, vaarallisen liikenteen, turvattomuuden ja ympäristötekijöiden kerrotaan tehneen viidestä kaupungista erityisen vaarallisia.

Kamalimpien kaupunkien ykkössijalle on päätynyt Kajaani, jota kuvaillaan kenties Suomen kamalimmaksi paikaksi kaupungissa tapahtuvien rasististen rikosten suuren määrän vuoksi.

Kirjoittaja kertoo, että sijoittajat karttavat kaupunkia, sillä se on alueen rikostilastojen kärjessä.

Humalaiset ovat vallanneet "Kanin"

Suomen toisiksi surkeimmaksi kaupungiksi on listattu ”Kani”, joka tunnetaan artikkelin mukaan etenkin alkoholiin liittyvistä rikoksista.

Jutussa kuvaillaan, kuinka humalaiset aiheuttavat kaupungissa kaaosta tappelemalla, jengiytymällä ja tehtailemalla henkirikoksia.

Kani on turvaton yöaikaan ja samalla yksi Suomen pahiten saastuneista kaupungeista. Kaupungin ongelmiksi luetellaan huonokuntoiset puisto- ja viheralueet sekä luokaton jätehuolto.

Ei ole selvää, tarkoittaako kirjoittaja Kemiä, vai onko kaupungin nimi täysin tuulesta temmattu. 

Listaus jatkuu Suomen kolmanneksi kamalimmalla paikalla, Jyväskylällä, jonka rikollisuuden kerrotaan rehottavan nopeaan nousseen asukasluvun takia. 

Artikkelin mukaan kaupungissa tapahtuu erityisen paljon väkivaltarikoksia, kuten aseellisia ryöstöjä. 

Turisteja kehotetaan välttämään Jyväskylää myös kaupungin vaarallisen liikenteen vuoksi.

Kuka on Terri Mapes?

Artikkelin toimittanut Terri Mapes esitellään about.com-sivustolla Skandinavia-asiantuntijana, joka on kirjoittanut alueen kulttuurista ja historiasta internetiin ja sanomalehtiin vuodesta 1999 lähtien.

Hänen kerrotaan työskennelleen aiemmin muun muassa USA Today ja The Guardian -sanomalehdille.

Mapesista löytyy verkosta kuitenkin hyvin vähän tietoa.

The Guardian -sanomalehden verkkosivujen sisäänrakennettu Google-hakutyökalu ei löydä toimittajan nimellä yhtään osumaa.

Myöskään USA Today -lehden verkkosivuilla ei ole koskaan julkaistu yhtään Mapesin kirjoittamaa artikkelia.

Mapesin pyörittämä "Visit Scandinavia" -Facebook-sivu ei vakuuta naisen asiantuntijuudesta. Sivulla on vain joitain satoja seuraajia ja suurin osa sivulla julkaistuista päivityksistä on linkkejä naisen omiin kirjoituksiin about.com-sivustolla. 

"Helpoin tapa tehdä matkailujournalismia on tietenkin keksiä jutut päästään"

About.com julistaa olevansa internetin suurin asiantuntijasisältöä tarjoava tietopankki. Todellisuudessa sivustolla julkaistut artikkelit tuottaa joukko freelance-kirjoittajia, jotka saavat jokaisesta julkaistusta tekstistä pienen korvauksen.

About.com nousi maailman 20 luetuimman verkkosivuston kuukausilistalle maaliskuussa 2014. Nykyään sivuston arvioidaan olevan 200 luetuimman joukossa.

Veikka Lahtinen kertoo blogissaan kirjoittaneensa vastaavalle matkailuaiheiselle verkkosivulle artikkeleita 40 dollarin kappalehintaan. 

Hänen kirjoittamansa tekstit eivät käyneet läpi editointikierrosta, vaan jutut julkaistiin ilman tarkastusta. 

Hän epäilee Mapesin juttujen todenperäisyyttä, ja avaa vastaavien sivustojen toimintaperiaatteita. Lahtinen on sittemmin lopettanut sivustolle kirjoittamisen.

– Koin, että minulla meni myös liikaa aikaa juttujen tekemiseen palkkioon nähden. Tähän ongelmaan on kuitenkin keksitty toisella matkailusivustolla ratkaisu, joka sopii hyvin klikkijournalismin aikakauteen. Kun palkkiorahat ovat tiukilla, helpoin tapa tehdä matkailujournalismia on tietenkin keksiä jutut päästään. Klikkauksien määrään valehtelu tuskin vaikuttaa ja harva paikallinen päätyy lukemaan omaa maataan koskevia tekstejä, Lahtinen kirjoittaa blogissaan.

"Paljon masentuneita, omituisia hyypiöitä hortoilemassa ympäriinsä"

Mapes on käsitellyt Suomea about.com-sivustolla julkaistuissa matkailuaiheisissa teksteissään useaan otteeseen aikaisemminkin. 

Artikkelit ovat täynnä erikoisia väittämiä ja faktoja, joiden todenperäisyyden voi kyseenalaistaa. 

”Suomen seudut” -artikkelissaan Mapes kertoo, että Suomen voi jakaa neljään alueeseen, jotka ovat ”Järvimaa, Lappi, Läntiset järvet ja Etelä”.

Mapes esittää Suomi-tietouttaan myös artikkelissa ”10 asiaa, joita vihaan Suomessa”, jossa hän kirjoittaa muun muassa, että Suomessa vakaviin rikoksiin syyllistyneet henkilöt päätyvät yleensä vankiloihin, joissa ei ole vartijoita.

Hän kertoo myös myös, että Suomen korkea työttömyys on seurausta ”säälittävästä hyvinvointivaltioideologiasta” ja laiskoista ihmisistä, jotka pitävät kotona istumista työskentelyä mielekkäämpänä.

Mapes on myös huolissaan suomalaisten kansanterveydestä.

– Terveys on todellakin mennyt alamäkeä viime vuosina. Vihaan sitä, kuinka monet suomalaiset juovat koko yön ja sitten jonottavat hampurilaisia ja hot dogeja. Suomalaiset olivat ennen hoikkia, mutta nykyään suurin osa heistä tuntuu vain jonottavan seuraavaa juomaa tai pikaruoka-ateriaa, hän kirjoittaa.

Myöskään Suomen talvi ei herätä Mapesissa lämpimiä tunteita.

– Pidän auringosta ja minusta on kamalaa, että Suomessa (sitä) joutuu odottamaan pitkän, pimeän ja jäisen talven yli. Sää näyttää vaikuttavan myös suomalaisiin: paljon masentuneita, omituisia hyypiöitä hortoilemassa ympäriinsä.

MTV Uutiset ei tavoittanut Terri Mapesia kommentoimaan kirjoituksiaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa