Murhasta elinkautiseen tuomittu vankikarkuri Ilpo Larha sai koko Lahden varpailleen maaliskuussa 1994, kun häntä piiritettiin lähes 55 tuntia keskellä kerrostaloaluetta. Tapauksen käänteitä muistellaan Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa.
Kaikki sai alkunsa huhtikuussa 1992. Tuolloin tapahtui tiettävästi Suomen ensimmäinen palkkamurha, kun 77-vuotias liikuntakyvytön liikemies Wilhelm Högsten murhattiin julmasti ampumalla omaan huvilaansa Helsingin Jollaksessa.
”Rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta tuomittiin elinkautiseen kolme ihmistä: Ilpo Larha ja Heikki Ratia murhasta sekä uhrin oma poika Fred Högsten murhaan yllyttämisestä. Koko surmatyön taustalla oli raha, sillä Fred Högstenillä oli talousvaikeuksia ja hän havitteli isänsä miljoonaomaisuutta. Poika oli lupautunut maksamaan isänsä surmasta Larhalle 500 000 markkaa.
Kun hovioikeus vahvisti miesten elinkautisen helmikuussa 1994, Larha otti jalat alleen ja pakeni Katajanokan vankilasta pitkän huumausainetuomion saaneen Kullervo Haikaksen kanssa. Matkalla he ryöstivät myös Pitäjänmäen SYP:n.
Karkurit soittivat radioon ja uhkasivat räjäyttää kerrostalon
Karkureita ehdittiin etsiä vajaan kuukauden ajan, kunnes 15. maaliskuuta alkoi tapahtua.
Lahden Metsäpellotie 55:ssä sijaitsevaan asuntoon tehtiin rynnäkkö, ja yksi poliisi haavoittui, kun asunnosta ammuttiin kohti poliiseja. Larha ja Haikas olivat asunnossa.
Tästä alkoi yli kaksi vuorokautta kestänyt piiritystilanne. Larha, Haikas sekä asunnossa vuokralla ollut nainen ja tämän miesystävä linnoittautuivat asuntoon. Asunnosta muun muassa tulitettiin poliiseja ja poliisiautoja.
Lue myös: "Ilpo Larha luki Mike Spillanea ja eli siinä maailmassa" – Rikospaikka palasi -90-luvulla kansakuntaa kuohuttaneeseen piiritykseen Lahdessa
Suomalaiset seurasivat jännityksellä, kun Lahden Metsäpellontiellä oli paikalla toista sataa poliisia ja pelastusviranomaista, poliisin Karhu-ryhmä, valtavasti mediaa ja suuri määrä tilanteesta kiinnostuneita ulkopuolisia.
Tilanne muuttui entistä uhkaavammaksi, kun vankikarkurit soittivat lahtelaiseen Radio 99:iin, ja vaativat pakoautoa. Jos autoa ei kuuluisi, he uhkasivat räjäyttää koko talon ilmaan.
– Tilanne on aika kriittinen sikäli, että tää huusholli, tää puoli taloa lentää tästä v****un kohta, jos ei tapahdu jotain, Haikas sanoi radiolähetyksessä.
– Meillä on täällä sellaista kivaa ainetta kuin C-4. Mä oon armeijassa saanut pioneerikoulutuksen ja asettelin kaikkia kivoja pikku pommeja, että tervetuloa vaan poliisit ovista ja ikkunoista. Täällä on kaikkea kivaa heille, Larha puolestaan sanoi True Crime Suomi -sarjassakin kuultavassa nauhoitteessa.
"Tunnelma oli hyvin kummitusmainen"
Piirityksessä mukana ollut poliisipsykologi Lasse Nurmi kertoo ohjelmassa, että Larhan mielialat etenivät kuin vuoristorata.
Lopulta Haikas ja asunnossa ollut pariskunta halusivat poistua asunnosta ja heidän onnistuikin paeta sieltä Larhan nukkuessa.
Välillä oli Nurmen mukaan lähellä, että mies olisi antautunut poliiseille. Kaupankäynnissä Larhalle annettiin löysää ja hän pyysi puolituntia miettimisaikaa.
– Se oli ehkä piiritystilanteen jännittävin vaihe. Tunnelma oli hyvin kummitusmainen. Kaikki odottivat, Nurmi kertoo.
Lue myös: Suomen puhuttaneimmat rikokset nähdään nyt omana sarjanaan – Rikospaikalta oma True Crime Suomi -ohjelma
55 tuntia kestänyt piiritystilanne päättyi 17. maaliskuuta, kun Larha ampui itsensä.
Tapahtumasarjan käänteisiin pureudutaan tarkemmin suoratoistopalvelu C Moressa nähtävässä Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa, jonka kymmeneen jaksoon on koottu kotimaan rikoshistorian keskeisimpiä tapauksia.
Jaksoissa perehdytään rikosten taustoihin ja yksityiskohtiin MTV:n rikostoimittajien Jarkko Sipilän ja Pekka Lehtisen luotsaamana.
Larhan tapaukseen liittyen sarjassa kerrotaan muun muassa millainen mies hän oli, kuinka Larhan kanssa pankkiryöstön tehnyt Jan Jalutsi häntä muistelee, ja miten koko tilanne tarkalleen ottaen eteni.