Salakatselussa on kyse poikkeuksellisesta rikoksesta, joka ei usein tule poliisin tai salaa kuvattavan henkilön tietoisuuteen, arvioi rikosoikeuden professori.
– Aika harvinaisesta rikosnimikkeestä on kysymys. Varmasti piilorikollisuutta on paljon ja tapauksia on enemmän, mitä oikeuteen asti menee, arvioi rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.
Lain mukaan yksityisasunnossa saa kuvata ilman erikseen pyydettävää lupaa sosiaalisesti hyväksytyissä tilanteissa, esimerkiksi perhejuhlissa tai kokouksissa.
– Voidaan myös sallia esimerkiksi kesämökin pihan kuvaaminen sen varmistamiseksi, ettei siellä liiku ketään asiattomia.
Kuvaamisesta tulee rangaistava teko silloin, kun se tapahtuu oikeudettomasti ja varsinkin, jos kyse on intiimin tilanteen taltioimisesta.
– Jos asunnossa vierailevia ihmisiä kuvataan, niin lähtökohta on, että pitää kysyä lupa, Tolvanen kertoo.
Salakatselun rangaistusasteikko on sakosta enimmillään vuoteen vankeutta.
– Rangaistuksen määrään voi vaikuttaa se, kuinka monta ihmistä on joutunut salakatselun kohteeksi. Kyse on niin monesta rikoksesta kuin on ollut salakatseltavia henkilöitä.
– Jos kyse on esimerkiksi viidestä salaa kuvattavasta henkilöstä, ei siitä voi viittä vuotta tulla vankeutta. Silloin tulee yhteisrangaistuksen määräämistä koskevat säännöt mukaan. Teoriassa enimmäistuomion voi ylittää kahdella vuodella eli kyse olisi kolmesta vuodesta vankeutta, Tolvanen sanoo.
Axl Smithin salakatselutapauksessa Tolvanen korostaa, että vasta esitutkintavaiheessa olevaa tapausta voi arvioida vasta yleisellä tasolla.
Smith kertoi aiemmin, ettei tiennyt omassa asunnossa tapahtuvan videovalvonnan olevan laitonta.
– Ei ole merkitystä, tietääkö asiaa vai ei. Se on huono puolustus, laki pitää tuntea. Jos seksuaaliaktia kuvataan ilman lupaa, se on jo sellaista toimintaa, ettei siitä selviä kovin lievällä rangaistuksella. Puhutaan kuitenkin todennäköisemmin kuukausien kuin vuosien vankeusrangaistuksesta.
Rikosoikeuden professori kehottaa pyytämään kirjallisen vahvistuksen erityisesti silloin, jos kyse on intiimin tilanteen kuvaamisesta.
– Jos haluaa kuvata intiimejä tilanteita ja pelata varman päälle, kyllä se lupaus tulisi nauhalle ottaa. On kuitenkin poikkeuksellista, että näitä kuvataan ja suuri osa ihmisistä ei varmasti tällaiseen anna lupaa. Jos suullinen lupa kiistetään myöhemmin, voidaan olla vaikean tilanteen edessä, Matti Tolvanen toteaa.