Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan kansanedustaja Ano Turtiaisen Facebook-päivitys on hyvin lähellä sitä, että se rikkoisi rikoslain pykälää julkisesta kehottamisesta rikokseen.
Lue myös: Kansanedustaja Ano Turtiainen: Suhtaudun poliisiin kuin sodassa pahimpaan viholliseen
Turtiainen sanoo kirjoituksessaan suhtautuvansa poliisiin samalla tavalla kuin sodassa pitää suhtautua pahimpaan viholliseen.
Turtiainen sanoo myös, ettei luota enää poliisiin. Hän viittaa julkaisussa viime viikonloppuna Helsingissä järjestettyyn koronarajoitusten vastaiseen mielenosoitukseen sekä yrityksensä poliisilta saamaan uhkasakkoon.
Turtiainen myös kirjoittaa maailman olevan sodassa ja ettei usko tilanteesta selvittävän "ilman pahempia rähinöitä".
– En lähtisi suoraan sanomaan, että tämä täyttää julkisen kehottamisen tunnusmerkit, mutta kyllä tässä maalataan sellainen kuva, että uhka tulee poliisin suunnalta ja että väkivallan käyttö poliisia kohtaan olisi oikeutettua. Se on hyvin vaarallista, Nuotio sanoi STT:lle.
– Milloin tullaan julkisen kehottamisen puolelle, ei ole ihan selvää, mutta kyllä tässä aika lähellä aletaan olla sitä.
Turtiainen ylittänyt uuden kynnyksen
Nuotio ihmettelee erityisesti sitä, että Turtiaiselta tulee tällainen somepäivitys vain muutamia päiviä sen jälkeen, kun eduskunnan puhemiehistö, eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja valiokuntien puheenjohtajat olivat perjantaina koolla Turtiaisen edellisen kohua herättäneen somepäivityksen jälkeen.
Kokouksen osanottajat viestittivät perjantaina puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) suulla, että he eivät hyväksy minkäänlaista väkivaltaan liittyvää retoriikkaa eivätkä väkivallalla uhkailua, olipa se sitten avointa tai piilotettua.
– Tämä on ihan yhtä hurja tai melkein hurjempikin kuin se edellinen viesti oli, Nuotio sanoo viitaten Turtiaisen pääsiäisviikonloppuna julkaisemaan tviittiin.
Nuotion mukaan Turtiaisen toiminta on ylittänyt uuden kynnyksen suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa.
– En muista, että meillä olisi koskaan jouduttu arvioimaan kansanedustajan puheita siitä näkökulmasta, että niissä olisi väkivaltaa suositteleva tai sen hyväksyvä sävy. Tässä suhteessa tämä on hyvin poikkeuksellinen ilmiö.