Kriisiviestinnän tutkija Purra-kohusta: "Hän oli 31-vuotias tutkija, ei vihainen teini"

10:13imgKatso videolta tutkijan kommentit, miksi anteeksipyyntö Twitterissä ei ole hyvä tapa päästä eteenpäin Purra-kohussa
Julkaistu 12.07.2023 13:37
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Helsingin yliopiston kriisiviestinnän tutkijan Salli Hakalan mukaan valtiovarainministeri Riikka Purran rasistisiin ja väkivaltaan liittyvistä blogikommenteista noussut kohu on tyypillinen poliitikon itsensä aiheuttama kohu.  Hän peräänkuuluttaa poliitikoilta läsnäoloa mediassa ja selkeää irtisanoutumista menneistä kirjoituksista.

Riikka Purra (ps.) pyysi anteeksi rasistisia kirjoituksiaan eilen sen jälkeen, kun presidentti Sauli Niinistö oli kommentoinut kohua Vilnan Nato-huippukokouksen yhteydessä. Salli Hakalan mukaan anteeksipyyntö ei tuntunut aidolta. 

Luonnollisesti tämä anteeksipyyntö vaikuttaa sellaiselta, että hän on pakotettuna pyydetty anteeksi, Hakala sanoo. 

Tasavallan presidentillä ei ole yleensä tapana puuttua päivänpolitiikkaan. Hakalan mukaan Niinistön kommentti näyttäytyy tässä tilanteessa johtajuuden ottamisena hallituksen toiminnasta. 

Tällaisissa kohuissa ja kriiseissä pitää aina jonkun kasvot olla julkisuudessa. Valitettavasti näyttää siltä, että Orpo tulee esiin vasta sen jälkeen, kun presidentti on sanonut, että nyt!

Hän muistuttaa, että Kokoomuksesta ilmaistiin nollatoleranssi rasismille vasta Niinistön kommentin jälkeen. 

 Mikä on Orpon vastuu tässä on se kysymys, Hakala sanoo. 

Lue myös: Riikka Purra nöyrtyi Twitterissä: "Pyydän anteeksi 15 vuoden takaisia typeriä somekommenttejani"

Julkilausuma on poikkeuksellinen

Hakala pitää neljän hallituspuolueen puheenjohtajien eilen illalla antamaa julkilausumaa poikkeuksellisena. Julkilausumassa todettiin, että hallitus työskentelee tasa-arvon ja syrjimättömyyden eteen ja irtisanoutuu rasismista ja kaikenlaisesta ääriajattelusta. 

Heidän pitää katsoa, miten hallitus tulee toimeen näiden arvojensa kanssa, jotka he ovat julki nyt lausuneet. 

Hakala peräänkuuluttaa tilanteen korjaamisessa sekä Purralta että Orpolta näkyvyyttä ja läsnäoloa mediassa.

Poliitikot ovat jatkuvasti julkisuudessa läsnä, mutta sitten tällaista anteeksipyyntöä ei tulla esittämään, vaan heitetään kommenttina Twitteriin. Se näyttäytyy niin, että ei haluta tai ei uskalleta olla läsnä, tai ei oteta tosissaan. Minkälainen se anteeksipyyntö silloin on, sitä voidaan tietenkin analysoida, Hakala pohtii. 

Hakalan mukaan anteeksipyynnön tarkoituksena on päästä asiassa eteenpäin. 

Tässä tapauksessa on kiinnostavaa, mitä pyydettiin anteeksi. Ehkä pyydettiin anteeksi kirjoittamisen tapaa, ei sitä mitä kirjoitettiin. 

Vihapuheella voi syyllistyä rikokseen

Riikka Purra kertoi Twitterinsä kirjoittaneensa rasistiset ja väkivaltataan viittavaat kommenttinsa vihaisena. Vihapuhettakin tutkinut Hakala huomauttaa, että vihainen puhe ja vihapuhe ovat kaksi täysin eri asiaa. Jälkimmäinen voi olla rikos, kun vihapuhe pohjaa suvaitsemattomuuteen ja lietsoo vihaa etnistä ryhmää kohtaan.

Vihapuheseen liittyy nimenomaan toisen ihmisen dehumanisointi, jos puhutaan ampumisesta tai jos solvataan jotain tiettyä ihmisryhmää, niin se on rikos. Ja tässä on kysymys siitä, onko näitä pyydetty anteeksi. 

Purran kirjoituksista on kulunut 15 vuotta. Hakalan mukaan menneet puheet jäävät poliitikon lastiksi, jos niistä ei sanouduta selvästi irti. 

Hän oli kuitenkin 31-vuotias tutkija tuolloin, ei mikään vihainen teini. 

Tuoreimmat aiheesta

Riikka Purra